środa, 20 maja 2015


ZIOŁOWA ZUPA KREM Z PORA I RZODKIEWKI

"SŁONECZNY KURCZAK"


Pogoda za oknem raczej jesienna niż wiosenno- letnia..cały czas pada i ogólnie jest raczej średnio przyjemnie, więc postanowiłam zrobić zupę..Hmm..Tylko jaką? To chyba odwieczne pytanie.
Na szczęście przypomniało mi się, że w skrzynce w lodówce mam sporego pora i półtora pęczka rzodkiewek. Długo się nie musiałam namyślać- będzie porowa, a żeby rzodkiewki się "zasiedziały" w lodówce, to je też dodam..Przyznam- pomysł raczej dziwny, ale w sumie- testuję tylko na swojej rodzinie, więc co mi szkodzi :P
I to wszystko było wczoraj..Tylko nie zdążyłam Wam tego napisać ;)


SKŁADNIKI:
  • 1 spory por- cały
  • 3 ziemniaki
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • kubeczek śmietany 10%
  • parmezan
  • bazylia
  • mięta
  • szałwia
  • ewentualnie groszek ptysiowy
Ziemniaki pokroić w kostkę, pora, rzodkiewkę i czosnek w półplasterki. Wszystko podsmażyć na oliwie. Kiedy na dnie się lekko "chwyci", zalać wodą tak, aby warzywa były przykryte. Dorzucić zioła ( specjalnie nie pisałam ile czego dodałam, bo to zależy od gusta każdego..powiem tylko, że szałwii miałam najmniej) Gotować do miękkości. Na koniec zioła wyjąć, wszystko rozmiksować, dodać śmietankę, doprawić do smaku. Na górę zetrzeć parmezan- podawać :)
Powiem Wam, ze smak wyszedł naprawdę ciekawy, ale to musicie poczuć na własnym podniebieniu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Jako drugie danie postanowiłam zrobić coś co robi się szybko, jest smaczne, jest tam mięso i ryż, bo właśnie na to miałam ochotę..Wiem, wiem- to mogło być wszystko, ale zrobiłam "słonecznego kurczaka", czyli ryż z mięskiem i ananasem z dodatkiem curry. Ja uwielbiam ananasa..a w połączeniu z mięsem to dla mnie po prostu niebo w gębie!


SKŁADNIKI:
  • 2 torebki ryżu
  • puszka ananasa
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kilka kropli sosu z żółtych papryczek habanero
Ryż gotujemy według przepisu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy solą, papryką, pieprzem i solą. Dodajemy połowę ananasa, podlewamy częścią soku z puszki. Kiedy powstały w ten sposób sos, lekko odparuje, dolewamy jeszcze trochę. Na koniec dodajemy ugotowany ryż, wszystko mieszamy i doprawiamy sosem habanero- kto nie zna to niech uważa, bo pali jak cholera!

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz