środa, 20 maja 2015


KOTLET Z PIERSI KURCZAKA W KUKURYDZIANEJ PANIERCE I PIECZONE WARZYWA

MAKARON Z GRUSZKĄ W SOSIE GORGONZOLA


Jako, że na urodziny dostałam kosz z warzywami i sporo ziółek, postanowiłam je wykorzystać do dzisiejszego obiadu..a że w koszu było wszystko co uwielbiam i właśnie na to wszystko miałam ochotę, to nie pozostało mi nic innego jak wszystko umyć, pokroić i upiec :D
I od razu mówię- nie mam fotki po upieczeniu- tak szybko się za to zabrałam, że nie zdążyłam :)


SKŁADNIKI:
  • 1 duża cukinia
  • 1 duży bakłażan
  • 5 małych marchewek
  • 8 małych, kolorowych papryczek ( słodkich)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 0,5 brokuła
  • sól
  • pieprz
  • olej z bazylią, chili i pomidorkami suszonymi
  • świeży rozmaryn, tymianek, oregano
Wszystkie warzywa umyć. Te, które trzeba obrać, to obrać. Wszystko pokroić. Ja kroiłam tak: ziemniaki na ósemki, cebulę w piórka, cukinię i bakłażana na plasterki, papryki na pół, marchewki na pół, brokuła na różyczki. Na dno blachy wylać ok. 1 łyżki oliwy, wrzucić wszystkie warzywa, osolić, opieprzyć, wszystko wymieszać. Na koniec dodać zioła i skropić jeszcze raz oliwą. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec ok. 30 min bez przykrycia, potem nalać pół szklanki wody przykryć folią i piec jeszcze ok. 15 min z termoobiegiem.

KOTLECIKI:
  • 1 pierś z kurczaka
  • śmietanka 10 %
  • sól
  • pieprz
  • kukurydziana bułka tarta
  • olej
Pierś umyć, wysuszyć, przekroić wzdłuż i na pół. Rozbić tłuczkiem, osolić, oprószyć pieprzem. Panierować: najpierw zamoczyć w śmietance, potem do bułki. Na koniec smażyć na złoty kolor :)










Tym razem już nawet miałam swoją małą pomocnicę- drugi tydzień antybiotyków robi swoje, więc miałam moją małą kuchareczkę u siebie :)











--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak pewnie pamiętacie na urodzinach miałam tartę z gruszkami i gorgonzolą..I reszta sera i gruszki mi tak sobie leżały i leżały..W półce stało ćwierć paczki makaronu, więc postanowiłam się pozbyć wszystkich zalegających rzeczy i zrobić dodatkowy obiad ;)


SKŁADNIKI:
  • 200 g makaronu
  • 3/4 gruszki
  • kawałek gorgonzoli
  • śmietanka 10%
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
Makaron ugotować al dente. W rondelku rozpuścić masło, dodać pokrojoną na cząstki gruszkę, chwilkę smażyć, zalać odrobiną wody, dodać gorgonzolę i zalać śmietanką. Mieszać do momentu rozpuszczenia. Na koniec doprawić do smaku :)
 Tą piękna wieżę do zdjęcia ułożyło moje cudowne dziecko.."żeby było gdzie mieszkać " ;)



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz