sobota, 23 maja 2015


KURCZAK W CYTRYNOWEJ GLAZURZE NA PODUSZCE Z SELERA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ


Wstajemy rano z Igą i pytam się: - Iga, co chcesz dzisiaj na obiad?
Na to moje dziecko: kurczaka z keczupem.. Uuu..keczup..ostatnio Iga tylko o keczupie mówi..
Keczup z paróweczką, keczup na chlebek, keczup do wszystkiego..
Na szczęście jest jeszcze na tyle mądrą osóbką, że dała się przekonać na kurczaka, bez keczupu ;)
I mniej więcej ty sposobem powstał Nasz dzisiejszy obiadek.


SKŁADNIKI:
  • 1 pierś z kurczka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duży seler
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szkl. mleka
  • 250 g fasolki szparagowej
  • wędzona słoninka
  • sól
  • pieprz
Piersi umyć, pokroić. W miseczce wymieszać sok z cytryny, mąkę i sos sojowy. Włożyć do miski mięso. Odstawić na 30 min do lodówki. Seler pokroić w kosteczkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, dodać masło, mleko, zmiksować, ewentualnie doprawić. Fasolkę umyć, odkroić końcówki. Ugotować w osolonej wodzie. Słoninkę pokroić w drobną kosteczkę, wytopić, wlać do ugotowanej, odcedzonej fasolki, doprawić solą i pieprzem. Z lodówki wyciągnąć mięsko, obsmażyć na oleju. Kiedy mięso będzie zrumienione, zalać zalewą w której leżało. Chwilę dusić.
Chciałabym tylko przypomnieć, że z mąką ziemniaczaną należy uważać, żeby nam się nie zrobiła "klucha"- lepiej dać mniej niż więcej ;)



SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz