niedziela, 10 maja 2015


FASZEROWANA CUKINIA

 Z 

DUSZONYM BAKŁAŻANEM


Dzisiaj niedziela, więc niby powinien być obiad niedzielny- najlepiej dwa dania- rosołek i powiedzmy roladka, kluseczki i modro kapusta, albo kaczuszka (tak było zawsze u Nas), ale jako, że nie jesteśmy u Nas, nie jesteśmy w Polsce i ja nie gotuję jak u Nas to oczywiście takiego obiadu nie było ;). Dzisiaj była faszerowana wołowinką i ryżem cukinia. Cukinię uwielbiam, ryż też..wołowina to w zasadzie dodatek :). 
Ja ogólnie bardzo lubię wszystko nadziewać- paprykę, bakłażany, cukinie, pomidory..w zasadzie wszystko ;)

 
SKŁADNIKI:
  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 1 torebka ryżu
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • świeży rozmaryn, tymianek cytrynowy, oregano
  • suszone oregano
  • 1 bakłażan
  • 1 marchewka
  • brokuł
Cukinię umyć, pokroić, wydrążyć ( jak widać- ja to zrobiłam na dwa sposoby), lekko osolić. Gdy cukinia się "spoci"- wytrzeć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dorzucić czosnek, mięso i połowę miąższu z cukinii. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Ryż ugotować, wymieszać z masą mięsną. Faszerować nią cukinie. Naczynie żaroodporne delikatnie spryskać olejem, ułożyć cukinie. Zapiekać ok 30 min w temp. 190 st.
Bakłażana i marchewkę pokroić w kostkę, dodać drugą połowę miąższu z cukinii, lekko obsmażyć, podlać wodą, przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości.
Ja jako dodatkowy dodatek ;) wybrałam jeszcze brokuła, bo uwielbiam i pasuje mi zawsze do wszystkiego :D
Dzisiaj Iga przez większość przygotować do obiadu mi niestety nie towarzyszyła, bo chyba coś ją bierze..W zasadzie nie chyba, tylko na pewno, bo kładła się już spać z niezłym katarem :(..
Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej.


 A to Nasze śniadanko :).. Może niezbyt piękne, ale pyszne- jajeczniczka z jajeczek wiejskich ( Igusia dostała od dziadka ;) z pomidorem, cebulą, rzodkiewką i na wędzonej słonince :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz