JEDZIEMY DO "CHIN" ;)
Już parokrotnie wspominałam, że bardzo lubię chińszczyznę i wszystko co z nią związane..
Jako, że mam sporo warzyw, postanowiłam zrobić makaron chiński z warzywami- proste, szybkie, smaczne i zdrowe :)
Igusia makarony uwielbia, warzywa też, więc trochę tego narobiłyśmy- może nie będzie tego tez na jutro, ale na kolację jeszcze starczy :)
Chciałabym jeszcze wrócić do wczorajszego obiadu. Idze chyba bardzo smakowało, bo rano przyszła do łóżka i mówi:
- mamo, daj placucha ;)
Nie powiem- poczułam się naprawdę dumna :D
A to już dzisiejszy obiadek- chińczyk po naszemu:
- 2 marchewki
- 3 duże różyczki brokuła
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok 10 cm zielonej części pora
- garść groszku cukrowego
- opakowanie makaronu chow mein
- łyżka oleju
- sos sojowy
- szczypta trawy cytrynowej
- szczypta imbiru
- kurkuma
- papryka chili
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko
- ja dałam jeszcze odrobinę mrożonki warzywnej ( kukurydza, marchewka, groszek i papryka), która mi zaczynała przeszkadzać w zamrażarce ;)
Wszystkie warzywa pokroić: marchewkę w cienkie słupki, paprykę, pora w paseczki, cebulę w piórka, brokuła podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać olej, wszystko wrzucić, chwilę smażyć. Doprawić do smaku. Makaron przygotować wg przepisu ( czyli zalać wrzątkiem ;)
Kiedy warzywa już delikatnie zmiękną, podlać pół szklanki wody, dodać sos sojowy, przemieszać, zasypać mąką. Kiedy sos lekko zgęstnieje dodać makaron i na koniec polać roztrzepanym jajkiem.
Chwilę jeszcze smażyć ( można pozwolić delikatnie się "chwycić" patelni)
Przy takich daniach oczywiście jest dowolność w dodatkach. Można dodać mięsko, tofu, inne warzywa- jak kto lubi :)
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz