"RYBA PO GRECKU" Z DOMOWYMI FRYTAMI
CHIPSY JABŁUSZKOWE
Wczoraj na jednej z grup na fb któraś z Pań napisała, że zrobiła "rybę po grecku"..
Ślinka mi pociekła tak, że musiałam ją dosłownie wycierać, więc dzisiaj na obiad nie mogło być nic innego jak właśnie to pyszne i niesamowicie proste danie. Powiem szczerze- Iga się zajadała!! Było to co prawda dopiero wieczorem na kolację, ale jednak :)
Ja po raz kolejny się przekonałam, że z najprostszych, najbardziej pospolitych produktów da się wyczarować danie tak przepyszne danie.
- 50 dag filetów z mintaja ( może być dorsz)
- 1 kg marchewki
- 1 duża pietruszka
- pół selera
- 2 duże cebule
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- ocet
- maggi w płynie
- cukier
- olej
- jajko
- bułka tarta
- 5 dużych ziemniaków
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- szczypta kminku ( w całości)
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać ok. 3 łyżek oleju w dużym garnku. Wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pozostałe warzywa. Chwilę razem smażyć do momentu "chwycenia" się garnka. Wymieszać. Podlać ok. 1 szklanką wody. Przykryć, chwilę dusić. Dodać koncentrat. Przyprawić do smaku. Jeszcze chwilę dusić. Rybę posolić, panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę warzyw, na to poukładać rybę i znowu warstwę warzyw. Polać powstałym wywarem z warzyw.Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 min. w 200 st.
FRYTKI: ziemniaki obrać ze skórki, umyć, pokroić na paseczki. Włożyć do dużej miski. Dodać olej, przyprawy ( według uznania), wszystko dokładnie wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w 220 st na termoobiegu ( od czasu do czasu mieszając).
Co do chipsów z jabłuszek to chyba nie trzeba a dużo mówić ;) ..kroimy na cienkie plasterki, układamy na blasze z papierem i suszymy ;)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz