czwartek, 21 maja 2015


"RYBA PO GRECKU" Z DOMOWYMI FRYTAMI

CHIPSY JABŁUSZKOWE


Wczoraj na jednej z grup na fb któraś  z Pań napisała, że zrobiła "rybę po grecku"..
Ślinka mi pociekła tak, że musiałam ją dosłownie wycierać, więc dzisiaj na obiad nie mogło być nic innego jak właśnie to pyszne i niesamowicie proste danie. Powiem szczerze- Iga się zajadała!! Było to co prawda dopiero wieczorem na kolację, ale jednak :)

Ja po raz kolejny się przekonałam, że z najprostszych, najbardziej pospolitych produktów da się wyczarować danie tak przepyszne danie.


 SKŁADNIKI:
  • 50 dag filetów z mintaja ( może być dorsz)
  • 1 kg marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • pół selera
  • 2 duże cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • ocet
  • maggi w płynie
  • cukier
  • olej
  • jajko
  • bułka tarta
FRYTKI:
  • 5 dużych ziemniaków
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • szczypta kminku ( w całości)

Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać ok. 3 łyżek oleju w dużym garnku. Wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pozostałe warzywa. Chwilę razem smażyć do momentu "chwycenia" się garnka. Wymieszać. Podlać ok. 1 szklanką wody. Przykryć, chwilę dusić. Dodać koncentrat. Przyprawić do smaku. Jeszcze chwilę dusić. Rybę posolić, panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę warzyw, na to poukładać rybę i znowu warstwę warzyw. Polać powstałym wywarem z warzyw.Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 min. w 200 st.

FRYTKI: ziemniaki obrać ze skórki, umyć, pokroić na paseczki. Włożyć do dużej miski. Dodać olej, przyprawy ( według uznania), wszystko dokładnie wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w 220 st na termoobiegu ( od czasu do czasu mieszając).

Co do chipsów z jabłuszek to chyba nie trzeba a dużo mówić ;) ..kroimy na cienkie plasterki, układamy na blasze z papierem i suszymy ;)







SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz