niedziela, 29 marca 2015



SZNYCLE Z PIERSI Z SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I SZAŁWIĄ



Jesteśmy!! Znowu mamy swoją kuchnię i możemy "czarować".
Dzisiaj mimo, że miałyśmy sporo pracy to zdążyłyśmy zrobić i zupkę i drugie danie. Powiem tylko w sekrecie, że całość trwałą niewiele ponad godzinę, więc jesteśmy dosyć szybkie ;)


SKŁADNIKI:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 8 plasterków szynki szynki szwardzwaldzkiej
  • 8 listków szałwii
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej
Jako dodatek wybrałam kaszę jęczmienną i buraczki..mmm..wszystko razem- niebo w gębie :D

Piersi kroimy wzdłuż a potem każdy na pół, lekko rozwałkujemy , albo ubijemy tłuczkiem, osuszymy delikatnie papierowym ręcznikiem. Na każdy położymy listek szałwii i przykryjemy szynką. Zepniemy wykałaczką. W miseczce wymieszamy mąkę, sól, pieprz i lekko obtoczymy z obu stron sznycelki. Smażymy na oleju. Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ;)..jest pyszna jak się troszeczkę poleje tłuszczykiem z mięsa ;)



Oczywiście dzisiejszy obiad- jak wiele innych nie udałby się, gdyby nie pomoc Igi:





Aaaa...no i zapomniałam..Tak na szybko jeszcze zrobiliśmy cieniutki rosołek, bo tylko na filecikach z piersi warzywkach ;)..za to z ulubionymi przez Igę gwaizdkowymi makaronikami  ;)


SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz