poniedziałek, 2 marca 2015


PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM

Z KASZĄ PĘCZAK


Wczoraj na obiadek, na życzenie Igi zrobiłam kuleczki- czyli pulpeciki. Zrobiłam je z mięsa indyczego, bo akurat takie mięso miałam, ale myślę, że z każdego mięsa wyjdą równie dobre.
Jako dodatek wybrałam kaszę pęczak, ponieważ kasze lubimy dużo bardziej niż ziemniaki a już dawno pęczaka nie było ;)




 SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg mięsa z indyka
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sos sojowy
  • kolendra
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypta imbiru
  • krojone pomidory w puszce- 2 szt.
  • zioła prowansalskie 
  • 2 łyżki oleju
Mięso wrzucić do głębokiej miski, wbić jajko, dodać startą na małych oczkach marchewkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek, przyprawić, uformować kuleczki. Na patelni rozgrzać olej, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać. Wrzucić kuleczki, dusić ok. 35-40 min ( w zależności od wielkości kuleczek). Podawać z kaszą, ryżem i czym kto chce ;)

Żeby nie było- nad wszystkim jak zwykle czuwała Iga ;)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CIASTECZKA OWSIANE NR. 2 ;)

Nie tak dawno robiłam ciasteczka owsiane- muszę się jeszcze raz pochwalić- były pyszne :D
Tym razem postanowiłam je zrobić jeszcze raz, ale trochę inaczej, bo z kakao i odrobiną gorzkiej czekolady..niestety..jak wiele osób byłam przekonana, że czekolada nie może niczego zepsuć..
Okazało się, że akurat te ciasteczka są dużo lepsze bez tych dodatków :P


 
SKŁADNIKI:
  • 150 masła
  • 1/4 szkl brązowego cukru
  • 1 łyzka miodu
  • 1 szklanka mąki
  •  1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • garść słonecznika + słonecznik na posypanie
  • garść pokrojonej żurawiny
  • garść pokrojonej suszonej śliwki
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • garść lnu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • pół tabliczki posiekanej, gorzkiej czekolady
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i miód. Kiedy masa już będzie jednolita powoli sypać mąkę a na koniec kakao. Na koniec wsypać wszystkie bakalie i płatki owsiane. Dokładnie wymieszać. Posypać słonecznikiem.Na na wyłożonej papierem do pieczenia formie robić kleksy wielkości orzecha włoskiego. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. przez 15-20 min.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz