TOFU Z WARZYWAMI
Co zazwyczaj jecie w niedzielę?? U Nas najczęściej jest kurczak, kaczka albo królik ( tak było i tak jest, bo po prostu dwa ostatnie nam chadzają po placu ;).
Ja chociaż mięso uwielbiam i ciężko mi bez to jednak ostatnio coraz częściej sięgam po zdrowsze, ale też często lepsze zamienniki. Dzisiaj takim zamiennikiem było tofu. przyznaję się bez bicia- robiłam pierwszy raz, bez zaglądania do jakichkolwiek przepisów i wyszedł mi..hmm..powiedzmy sobie- nie taki jakiego bym oczekiwała i jaki jadłam w restauracji chińskiej w Pradze ;)
Natomiast od razu muszę powiedzieć w czym tkwił mój problem- dałam za dużo imbiru, który zabił smak warzyw i całe danie zrobił za ostrym- mam nauczkę na następny raz :)
SKŁADNIKI:
- 1 opak. tofu
- 3 marchewki pokrojone w słupki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 duże różyczki brokuła
- 2 łodygi selera naciowego
- garść pieczarek
- sos sojowy
- sos sojowo- grzybowy
- kawałek świeżego imbiru
- olej
- garść kiełków stir fry
- łyżka mąki ziemniaczanej
- curry
- pieprzryż
Tofu pokroić na kostkę, skropić sosem sojowym, sosem sojowo- grzybowym, dodać imbir. Wymieszać. Zostawić na 30 min. Na patelnię wysypać wszystkie warzywa i podsmażyć. Dorzucić tofu wraz z marynatą, chwilę smażyć, podlać pół kubka wody, dodać mąkę, chwilę jeszcze wszystko gotować. Podawać z ryżem bądź makaronem chińskim..albo z czym kto chce ;)
SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz