niedziela, 15 marca 2015


TOFU Z WARZYWAMI

Co zazwyczaj jecie w niedzielę?? U Nas najczęściej jest kurczak, kaczka albo królik ( tak było i tak jest, bo po prostu dwa ostatnie nam chadzają po placu ;).
Ja chociaż mięso uwielbiam i ciężko mi bez to jednak ostatnio coraz częściej sięgam po zdrowsze, ale też często lepsze zamienniki. Dzisiaj takim zamiennikiem było tofu. przyznaję się bez bicia- robiłam pierwszy raz, bez zaglądania do jakichkolwiek przepisów i wyszedł mi..hmm..powiedzmy sobie- nie taki jakiego bym oczekiwała i jaki jadłam w restauracji chińskiej w Pradze ;)
Natomiast od razu muszę powiedzieć w czym tkwił mój problem- dałam za dużo imbiru, który zabił smak warzyw i całe danie zrobił za ostrym- mam nauczkę na następny raz :)


SKŁADNIKI:
  •  1 opak. tofu
  • 3 marchewki pokrojone w słupki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 duże różyczki brokuła
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść pieczarek
  • sos sojowy
  • sos sojowo- grzybowy
  • kawałek świeżego imbiru
  • olej
  • garść kiełków stir fry
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • curry
  • pieprzryż
Tofu pokroić na kostkę, skropić sosem sojowym, sosem sojowo- grzybowym, dodać imbir. Wymieszać. Zostawić na 30 min. Na patelnię wysypać wszystkie warzywa i podsmażyć. Dorzucić tofu wraz z marynatą, chwilę smażyć, podlać pół kubka wody, dodać mąkę, chwilę jeszcze wszystko gotować. Podawać z ryżem bądź makaronem chińskim..albo z czym kto chce ;)
 
SMACZNEGO !!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz