piątek, 6 marca 2015

DORADA PIECZONA Z WARZYWAMI

Dzisiaj piątek, więc mięska nie wolno..Jak nie mięsko- to najczęściej rybka. Tak tez jest u Nas. Jako, że w jednym ze sklepów jest w promocji dorada, postanowiłam właśnie tą wdzięczną rybkę zrobić dzisiaj na obiad.
Kilka słów o samej rybie:
Dorada ma fantastyczne, białe, zbite a zarazem delikatne mięso. Jako, że pieczę się ją w całości, (rozmiary to od ok. 300-500 g.) ważną rzeczą jest, że kości bez problemu odchodzą od mięsa.
Jak większość ryb również ta nie potrzebuje wielu przypraw czy dodatków, które mogą zabić jej smak. 
Nasza dzisiaj wglądała dokładnie tak:



SKŁADNIKI:
  • 1 dorada
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • kilka gałązek pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • szałwia
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
Doradę oczyścić, osuszyć. Posolić. Do środka włożyć koperek i pietruszkę, polać sokiem z cytryny. Ponacinać po obu stronach. Do nacięć włożyć pokrojony na plasterki czosnek a na górę skórkę pomarańczy. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, marchewki na słupki, cebule na większe cząstki. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i szałwią. Na górę ułożyć rybę, skropić oliwą z oliwek. Piec pod przykryciem ok. 30 min w 200 st. potem  jeszcze 15 bez przykrycia.


Iga jadła doradę pierwszy raz w życiu- powiedziała, że pyszna :)

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz