niedziela, 22 lutego 2015


ZUPA CZOSNKOWA Z BATATAMI 

I

KASZA JAGLANA Z OWOCAMI


Byłam ostatnio w sklepie i w koszu czekały na mnie piękne bataty. Wzięłam dwa, ale i tak miały jakieś 600 g, więc sporo.  Zastanawiałam się co z nich zrobić..czy upiec, czy ugotować czy usmażyć..
W końcu postanowiłam zrobić zupę, bo Iga w zasadzie mogłaby jeść tylko zupy ;)


SKŁADNIKI:
  • główka czosnku
  • 2 bataty
  • 2 małe cebule
  • kostka bulionowa
  • jogurt naturalny
  • pieprz
  • olej
Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Wszystko wrzucić na rozgrzany olej i chwilę podsmażać, zalać wodą ( tyle, żeby bataty były przykryte). Gotować dopóki nie zmiękną. Wszystko zmiksować. Na talerzu zrobić kleks z jogurtu naturalnego i oprószyć pieprzem.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co do kaszy jaglanej..dzisiaj był mój pierwszy raz..i szczerze- nie wiem czy nie ostatni. Wiem, że jest bardzo zdrowa, pożywna i w ogóle, ale jakoś nie mój smak..No ale przed ugotowaniem tego nie wiedziałam ;). Poza tym muszę przyznać,że śmierdziało mi w kuchni starymi skarpetami :P


SKŁADNIKI:
  • pół opakowania kaszy jaglanej
  • 2 jabłka
  • 2 banany
  • szklanka soku jabłkowego
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
Kaszę najpierw dobrze wypłukać, lub wręcz wymoczyć. Ugotować w wodzie z dodatkiem oleju. Na patelni na łyżce oleju podsmażyć pokrojone na małe kawałki jabłka i banany, dodać rodzynki i zalać sokiem jabłkowym i z cytryny. Dusić dopóki jabłka nie zrobią się miękkie . Podawać z ugotowaną kaszą.
A tak mi pomagała moja mała pomocnica ;) :





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz