niedziela, 1 lutego 2015

 

 KASZA GRYCZANA Z SOSEM PIECZARKOWYM



Jako, że lubię gotować szybkie i proste potrawy, a jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju kasz, postanowiłam wczoraj na obiad ugotować kaszę gryczaną z sosem pieczarkowym.



SKŁADNIKI:
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 małe albo 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • łyżeczka suszonego koperku ( nie musi być, ale ja uwielbiam koperek)
  • garść posiekanego szczypiorku
  • śmietana 18 %
  • 4 plasterki szynki z indyka pokrojonej w długie paseczki  ( nie trzeba- ja po prostu miałam w lodówce ;)
  • przyprawy: sól, pieprz ( ja dodałam jeszcze grzybowy sos sojowy dla podbicia smaku)

Kaszę gotujemy na sypko. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i szynkę. Potem dodajemy czosnek a na koniec pieczarki. Smażymy kilka minut. Solimy, żeby pieczarki "puściły sok". Dodajemy szczypiorek, koperek a na koniec wlewamy śmietanę. Chwilę wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Podajemy.
Ja wolę to danie jak już trochę sobie " odpocznie" i nie jest tak ciepłe..albo wręcz wolę je na zimno ;)



**********************************************************************************

A dzisiaj, chociaż niedziela i powinno być świątecznie to z racji tego, że moja mała myszka była chora i nie miała apetytu a dzisiaj poprosiła o fryteczki to mama poszła do kuchni i zrobiła fryty z ziemniaków, marchewki i pietruszki.




Co prawda z marchewki i pietruszki na talerzu nie widać, bo były w piekarniku, ale można mi wierzyć- były ;)

Nie wiem jak Wy robicie frytki, ja bardzo lubię je "obsypywać różnymi dodatkami.
Dzisiaj użyłam:
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • curry
  • trawa sytrynowa
  • zioła prowansalskie
Dodatkowo pietruchę i marchewkę obsypałam łyżeczka drobnego cukru- wtedy warzywa dostają pięknej barwy i smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz