KASZA GRYCZANA Z SOSEM PIECZARKOWYM
Jako, że lubię gotować szybkie i proste potrawy, a jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju kasz, postanowiłam wczoraj na obiad ugotować kaszę gryczaną z sosem pieczarkowym.
SKŁADNIKI:
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
- 2 małe albo 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- łyżeczka suszonego koperku ( nie musi być, ale ja uwielbiam koperek)
- garść posiekanego szczypiorku
- śmietana 18 %
- 4 plasterki szynki z indyka pokrojonej w długie paseczki ( nie trzeba- ja po prostu miałam w lodówce ;)
- przyprawy: sól, pieprz ( ja dodałam jeszcze grzybowy sos sojowy dla podbicia smaku)
Kaszę gotujemy na sypko. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i szynkę. Potem dodajemy czosnek a na koniec pieczarki. Smażymy kilka minut. Solimy, żeby pieczarki "puściły sok". Dodajemy szczypiorek, koperek a na koniec wlewamy śmietanę. Chwilę wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Podajemy.
Ja wolę to danie jak już trochę sobie " odpocznie" i nie jest tak ciepłe..albo wręcz wolę je na zimno ;)
**********************************************************************************
A dzisiaj, chociaż niedziela i powinno być świątecznie to z racji tego, że moja mała myszka była chora i nie miała apetytu a dzisiaj poprosiła o fryteczki to mama poszła do kuchni i zrobiła fryty z ziemniaków, marchewki i pietruszki.
Co prawda z marchewki i pietruszki na talerzu nie widać, bo były w piekarniku, ale można mi wierzyć- były ;)
Nie wiem jak Wy robicie frytki, ja bardzo lubię je "obsypywać różnymi dodatkami.
Dzisiaj użyłam:
- 4 łyżki oleju
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- curry
- trawa sytrynowa
- zioła prowansalskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz