piątek, 27 lutego 2015

DORSZ, PUREE Z ZIEMNIAKA I SELERA ORAZ MIZERIA

Za oknem tak byle jak..szaro, buro i ponuro, więc postanowiłam trochę rozweselić Idze obiad ;)
Dzisiaj piątek, więc na obiad była rybka..trochę się rozwaliła, bo kawałki nie były równe, więc postarałam się nadrobić dodatkami :)


SKŁADNIKI:
  • kawałek dorsza
  • 4 małe ziemniaki
  • pół niewielkiego selera
  • 1 marchewka
  • maślanka
  • kawałek ogórka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet lub sok z cytryny
  • olej
Ziemniaki, selera i marchewkę obrać, pokroić na kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Rozgnieść lub zmiksować ziemniaki i seler ( można tez marchewkę, ale ja wolałam ja dać jako dodatek). Rybkę smażymy na niewielkiej ilości oleju. Robimy mizerie: ogórka ścieramy na grubych oczkach, delikatnie solimy, żeby puściła sok. Wlewamy maślankę ( równie dobrze może być np. kefir), doprawiamy do smaku.

SMACZNEGO!!!!

A tak pomagała moja Igusia ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz