sobota, 21 lutego 2015


PIZZA NA FRANCUSKIM

I

CIASTECZKA OWSIANE


Jako, że dzisiaj miałam dosyć zwariowany dzień to wymyśliłam sobie, że na obiad zrobię szybką pizzę..Szybkość polegała głównie na tym, że ciasto nie było robione przeze mnie a zostało kupione w sklepie jako gotowe mrożone ciasto francuskie. Czasami trzeba iść na małe ustępstwa. Ktoś może zarzucić, że pizza na takim cieście to nie pizza, ale dla mojej Igi wszystko co jest na blasze, jest płaskie, ma na sobie warzywa i Iga może robić "dziab, dziab" w ciasto widelcem, to właśnie pizza.


SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/4 brokuła
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 małe cebule
  • 3 ogóreczki kiszone
  • 2 garści pieczarek
  • szparagi ( mnie zostało od wczoraj- ok 10 szt.)
  • garść startego żółtego sera
  • pół małego kubeczka śmietany 18%
  • 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, "podziabać" widelcem, posmarować sosem i śmietaną. Układać warzywa. Posypać pieprzem, ziołami i startym serem. Włożyć do piekarnika i piec ok. 30 min w 200 st.


A tak oto pomagała mi moja mała kuchareczka:
 







-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od dłuższego czasu za mną chodziły smaki na jakieś ciasteczka..no i w końcu dzisiaj się zabrałam i zrobiłam! I muszę przyznać, że jestem z siebie naprawdę dumna. Po części powstały prze przypadek, a raczej przez moje braki w zapasach i lodówce ;)


SKŁADNIKI:
  • 150 g margaryny ( może być masło.., ale ja akurat nie miałam ;)
  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu ( dałam wielokwiatowy)
  • 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść suszonych śliwek ( pokrojone)
  • garść suszonej żurawiny ( pokrojone)
  • garść słonecznika
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym,  dodać jajko, miód. Gdy masa juz będzie ładnie utarta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwile miksować. Na koniec wsypać wszystkie bakalie i płatki, wymieszać łyżką. Na blasze wyłożonej papierem robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, albo jak kto woli- jedną, pełna łyżeczkę ciasta. Mi wyszło na blachę 16 ciastek i było to tak akurat. (4x4). Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 150 st.
Z jednej porcji ciasta wyszło mi 40 ciasteczek.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz