ZAPIEKANKA "NA WINIE" ;)
Spokojnie..oczywiście nie chodzi o prawdziwe wino, o żaden alkohol. Chodzi raczej o to co Ci się " nawinie w kuchni ;)
Ja w sobotę wyjeżdżam, więc czas było zrobić porządek w lodówce, żeby nic się nie zmarnowało.
Tak więc po przeglądzie wyszło mi, że mam kawałek salami, kawałek żółtego sera i otwarty jogurt. Wiem, wiem..niby niedużo, ale w spiżarni znalazło się jeszcze parę warzyw, które do mojego przyjazdy na pewno by się zepsuły.
I tak o to powstała, pyszna, lekka zapiekanka- " na winie" ;)
SKŁADNIKI:
- 1 bakłażan pokrojony w plasterki
- 1 cukinia pokrojona w plasterki
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku- posiekane
- zielona część pora
- kawałek salami ( według upodobań)
- kawałek żółtego sera- starty na tarce
- 3/4 kubeczka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy ( olejem, masłem- wszystko jedno;), warstwami układamy warzywa i przyprawiamy je. Na koniec mieszamy jogurt ze startym serem i gałką muszkatołową ( jeżeli jest za geste to można dodać odrobinę mleka). Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 35 min. Ja z początku miałam ok. 25 minut przykryte folią. Po wyjęciu z piekarnika można posypać zieloną cebulką dymką.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz