sobota, 14 lutego 2015


   WARZYWNE KARMINADLE

Dzisiaj myśli wszystkich krążą tylko wokół tego z czego jeszcze mogą wykroić czy zrobić serce- w końcu to Walentynki a dzień ten rządzi się swoimi prawami ;)
U Nas serduszek nie było ( a przynajmniej nie mam ich na zdjęciach, bo Iga zdążyła zjeść ;), za to były przepyszne warzywne karminadle albo inaczej klopsy.
Jedyna różnica między klasycznymi klopsami a moimi to taka, że moje są tylko z warzyw.
Niestety.., albo stety przygotowuję się do oczyszczenia organizmu na wiosnę i na jakiś czas muszę zrezygnować z mięsa, żeby się odkwasić :P
I stąd dzisiejsze cuda w kuchni.


SKŁADNIKI:
  • 1 brokuł
  • 1 duży ziemniak
  • pół opakowania mrożonki warzywnej ( ja użyłam takiej: marchewka, por, brukselka, groszek, fasolka szparagowa, pietruszka, seler)
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • ostra papryka
  • otręby pszenicy
  • bułka tarta ( lub kasza manna)
  • olej do smażenia
Dodatkowo buraki pokrojone w plasterki i ugotowane "al dente", ryż.

Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Rozgniatamy warzywa, doprawiamy do smaku, dodajemy jajko, otręby ( ewentualnie bułkę tarta lub kaszę manną).
Formujemy klopsiki i smażymy. Ugotowanego buraka grillujemy, lekko osolimy i posypiemy pieprzem i pokropimy oliwą z oliwek.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz