ZAKRĘCONA TARTA
I CIASTECZKA OWSIANE
Już od dłuższego czasu za mną chodziła "zakręcona" tarta.
Oczywiście "zakręcona" to moja i Igi nazwa, bo swojej chyba nawet nie ma ;)
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie tej tarty w którymś czasopiśmie od razu wiedziałam, że prędzej czy później ją po prostu zrobię.
Wczoraj zrobiłam zakupy, kupiłam wszystko ( a przynajmniej tak myślałam;) i z pomysłem w głowie i pełna siatą wróciłam do domu.
Oczywiście dopiero dzisiaj zorientowałam się, że jak zwykle czegoś zapomniałam no i dzisiaj trzeba było improwizować.
Muszę się też przyznać, że ciasto znowu francuskie..;)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka marchewek
- 1 bakłażan
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 2 jajka
- śmietana ( właśnie jej zapomniałam, ale zastąpiłam ja mlekiem)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- żółty ser ( ja użyłam wędzonego)
W małej miseczce wymieszać jajka z mlekiem/śmietana , dodać starty żółty ser, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Masą polać tartę, włożyć do piekarnika na ok 25-20 min . Po tym czasie wyjąć i zostawić na chwilę do ostygnięcia.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wczoraj u Nas w Czechach było święto- co oczywiście nie znaczy, że nie było co robić..
Natomiast obiecałam Igusi, że po południu zrobimy ciasteczka. Do wieczora w zasadzie się z nią bawiłam i myślałam, że może pieczenie zostawię na dzisiaj..niestety- dzieci mają to do siebie ( a przynajmniej moje dziecko), że nigdy nie zapominają.
U Nas oczywiście nie było inaczej..Godz. 19.00, powoli zaczynam sprzątać a Iga do mnie:
- mamo! a kiedy te ciasteczka zrobimy?! I smutna minka rodem z bajki "Shrek"..
Nie mogłam..no nie mogłam jej odmówić ;)
Tak więc jeszcze wieczorem zrobiłyśmy małe słodkie co nie co.
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki syropu z agawy ( może być 100 g cukru brązowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g płatków owsianych
- 50 g rodzynek
- 20 g żurawiny
- 50 g różnych orzechów ( laskowe, brazylijskie, nerkowca, włoskie), słonecznik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz