środa, 23 września 2015

LIMONKOWE SZASZŁYCZKI 

SAŁATKA SZPINAKOWA Z TRUSKAWKAMI I ORZECHAMI

Moje pierwsze pytanie skierowane dzisiaj do Igi to :
- i co byś chciała dzisiaj na obiad?
Odpowiedź oczywiście: mięso z kurczaka.
Jakoś podejrzewałam, że w końcu mnie o niego poprosi, więc już na zapas kupiłam piersi i schowałam w lodówce. Pomysłów jak to na kurczaka milion w głowie, ale miałam ochotę na coś świeżego..a raczej orzeźwiającego. Porozglądałam się po kuchni i nagle się okazało, że mam limonkę i ładny krzaczek z papryczkami chili. Jak dla mnie połączenie idealne :)
Przez chwilę tylko się zawahałam, bo Iga do wielbicieli ostrego jedzenia nie należy, ale stwierdziłam, że w razie czego dla niej kawałek odłożę i nie zamarynuje.


SKŁADNIKI:
  • 2 piersi z kurczka
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryczka chilli
  • oregano
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • truskawki
  • orzechy brazylijskie
  • ser bałkański
  • ocet balsamiczny
  • olej
  • cukier trzcinowy
  • pieprz
Piersi umyć, osuszyć, pokroić na kostkę. W miseczce wymieszać sok z limonki, drobno pokrojoną papryczkę chilli, olej, sól, pieprz i oregano . Najlepiej zrobić to małą trzepaczką ;). Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Szpinak umyć, oderwać ogonki. Truskawki pokroić w plasterki, orzechy posiekać na większe kawałki a ser pokroić na małą kosteczkę. W miseczce wymieszać 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżkę oleju, trochę cukru trzcinowego- również polecam trzepaczkę. Powinien się z tego zrobić lekko gęsty, gładki sos. Mięso nabić na patyczki i położyć na rozgrzaną patelnię. Zalać resztą zalewy. Można również ugrillować, ale z patelni są tez pyszne- duszą się w tej zalewie a mięso jest delikatne, kruche i soczyste. Na talerz ułożyć liście szpinaku, na to truskawki, posypać serem i orzechami a na koniec polać sosem i oprószyć pieprzem.




SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz