piątek, 11 września 2015



DOBRY CHIŃCZYK NIE JEST ZŁY


W lodówce coraz większe pustki, gdzieś jakieś resztki, których powoli nikt już nie chwyta, więc zapytałam Igusi na co by miała ochotę na obiadek i czy może to być "chiński" makaron.
Iga oczywiście entuzjastycznie odpowiedziała:
- tak, tak..makaron
Ja na to:
- a z czym być chciała? Mama będzie robiła z cebulką, papryką, marchewką i innymi warzywkami
A moje cudowne dziecko na to:
- makaronik !bez papryki! i bez marchewki! i bez warzyw!
Ja:- no to z czym chcesz?
Iga: - no z makaronikiem...
To przecież takie jasne ;)
Nie do końca ją posłuchałam, bo przecież trzeba tam coś jeszcze włożyć;). Iga jak zwykle mi pomagała i koniec końców nie zjadła tylko papryki, bo stwierdziła, że to papryki z jej drzewka i ona ich nie zje :)
Czasami tak patrzę na to moje dziecię i cieszę się, że od samego początku mamy jakiś wspólny temat, że coś nas interesuje co jednak jest zarezerwowane głównie dla dorosłych i że nie musimy się bawić tylko lalkami czy misiami.
A tak to mniej więcej dzisiaj wyglądało:
Przyznam, że jak zawsze robię wszystko na "oko" tak dzisiaj naprawdę miałam obawy czy nie będzie za ostre, bo mam straszny katar i nawet nie czuję nosem, więc mogło być z tym gotowaniem dzisiaj różnie.


SKŁADNIKI:
  • chiński makaron
  • 3 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ok. 20 cm pora
  • grzybki chińskie
  • sezam
  • olej sezamowy
  • imbir sproszkowany
  • trawa cytrynowa sproszkowana
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sos sojowy
Makaron ugotować, warzywa pokroić- w paseczki, piórka, słupki. Podsmażyć na łyżce oleju sezamowego, doprawić do smaku. Wrzucić ugotowany makaron, jeszcze chwilę razem smażyć. Można przed wrzuceniem makaronu podlać warzywa odrobiną wody i dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i dopiero jak się uzyska sos to dorzucić makaron. Na koniec posypać sezamem i podać







SMACZNEGO!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz