poniedziałek, 14 września 2015



ZUPA Z DYNI Z KOKOSEM

PSTRĄG, BULGUR BROKUŁY

MINI SZARLOTKI Z KASZĄ MANNĄ


Ze zdrowiem już lepiej, a jak zdrowie dopisuje to i cała reszta też. Odbiło się to oczywiście na gotowaniu, bo nic tak nie poprawia humoru i nie daje siły jak dobre jedzonko robione dla kochanej rodziny. Przyznaję się szczerze- zupę i rybę robiłam już wczoraj- wieczorem jak Iga poszła spać.
Co do szarlotki to wczoraj po prostu obiecałam Igusi, że zrobimy, więc zrobiłyśmy. A że łatwa i szybka to mimo tego, że robiłyśmy ją wieczorem to jeszcze zdążyliśmy przed spankiem dosłownie pożreć z lodami :)





SKŁADNIKI:
  • 1 dynia hokkaido
  • ząbek czosnku
  • "mięsko" kokosa 
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • sos z papryczek habanero
  • jogurt grecki
Dynię pokroić na małą kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól, gotować. W trakcie gotowania dorzucić miąższ ze świeżego kokosa pokrojony w kosteczkę. Całość gotować do miękkości. Na koniec wszystko miksujemy , doprawiamy. Podajemy z kleksem jogurtu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Nigdy nie mogłam sobie wyobrazić ryby podawanej z czymś innym niż z frytkami, pieczonymi czy tez gotowanymi ziemniakami..No..może poza surówką czy jakąś lekką sałatką.
Aż do dzisiaj- od jakiegoś czasu chodził za mną bulgur, a właściwie za każdym razem na mnie spoglądał jak tylko otwierałam jedną z kuchennych szafek. I muszę przyznać, że się po prostu zakochałam! Nie wiem jak to opisać- chyba tylko tak: miłość od pierwszego zjedzenia :)
polecam wszystkim i każdemu z osobna!


SKŁADNIKI:
  • 1 duży pstrąg
  • koperek
  • masło
  • pieprz
  • sól
  • czosnek
  • bulgur
  • brokuł
Pstrąga umyć, oczyścić, lekko osuszyć. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować masłem, ułożyć pokrojony w plasterki czosnek, na to rybę. Posolić. Do środka włożyć masło, sporo koperku, posolić. Na górze również posolić, obsypać obficie koperkiem i pieprzem. Całość przykryć folią i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 20-25 min. ( ja miałam pstrąga naprawdę sporego).
Bulgur gotować wg, przepisu na opakowaniu, brokuła- jak kto chce ;)


 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziecinnie łatwa a przy tym szybka, krucha i pyszna w smaku. Przepis stary jak świat, "odziedziczony" po koledze rodziny. Nie wyobrażam sobie, żebym mogła dać Idze łatwiejsze zadanie w kuchni niż zrobienie właśnie tego ciasta :)


SKŁADNIKI:
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g kaszy manny
  • 4 duże jabłka
  • masło
  • sok z cytryny
Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach ( nie odciskać soku). Foremki wysmarować masłem, na dno każdej nasypać trochę suchej mieszanki, na to jabłka, jeszcze jedna sucha mieszanka, jabłka i na górę znowu sucha mieszanka. Na samą górę, tuż przed włożeniem do pieca dajemy kawałek zimnego masła. Pieczemy ok 20-30 min w temp. 200 st. Na koniec, jeżeli jeszcze nie będą zrumienione to włączyć na chwilę termoobieg. Jeżeli ktoś ma większą blachę to można podwoić czy nawet potroić dawkę ( można też odmierzać szklankami- na pewno łatwiej ;).
Muszę przyznać, że moja mała pomocnica miała co robić dzisiaj w kuchni :)




























 SMACZNEGO!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz