środa, 4 listopada 2015



ZUPA WARZYWNA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ


Od jakiegoś czasu raczej gotuję mniej niż więcej, ponieważ jak już wspominałam- Iga je obiady w przedszkolu, a mąż przychodzi późno, więc ja najczęściej zjadam coś w biegu.
Dzisiaj natomiast postanowiłam, że zrobię jakąś rozgrzewającą zupę, bo za oknami coraz częściej Nas wita delikatny mróz i ogólnie coraz zimniej się robi.
Pierwotnie miał być krem z czerwonej soczewicy, bo ta akurat najbardziej mi smakuje...
Niestety okazało się, że jest na tyle ulubiona, że po prostu się skończyła.
Na szczęście jeżeli chodzi o soczewicę, makarony czy kasze to gdzieś zawsze coś się znajdzie ;)
I tak jak wielokrotnie, tak i teraz zupa wyszła przypadkiem, z jakiś warzyw, które po prostu sobie leżały i czekały na swój koniec ;)



SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 3/4 czerwonej papryki
  • 1,5 cebuli
  • 0,5 kiełbasy typu cabaj (ostra, paprykowa kiełbasa)
  • kawałek selera
  • 1 pomidor
  • 300 ml przecieranych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • kminek mielony
  • olej
  • czosnek
Soczewicę dokładnie opłukać na sicie. Wrzucić do wysokiego garnka, zalać wodą, osolić. Gotować ok.10 min. Dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojonego w paseczki selera i paprykę. Gotować. Kiedy warzywa będą się już robiły miękkie, dorzucić pomidora, przyprawy i przecierane pomidory. W małym rondelku lub na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Dodać do zupy i jeszcze chwilę razem gotować.
Cały czas jaki potrzebowałam, żeby zrobić tą zupę to ok. 30 min, więc nawet przy bardzo małej ilości czasu każdy jest w stanie ją zrobić- a jest naprawdę syta i pyszna :)



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz