KREM CEBULOWO-SEROWY
I
SAŁATKA Z SOCZEWICY Z JAJKIEM BENEDYKTYŃSKIM
Ostatnio zauważyłam, że coś się powtarzam..., ale nie mnie to nie przeszkadza, więc mam nadzieję, że Wy mi również wybaczycie ;).
Otóż chodzi o to, że na świecie co dziennie marnuje się bardzo dużo jedzenia...Jedzenia, którego jest coraz mniej i którego wiele ludzi po prostu nie ma. Mi zawsze rodzice i babcia powtarzali, że jedzenie powinno się szanować i jeść wszystko co się dostanie, bo są dzieci na świecie, które nie mają tyle szczęścia co my i za kawałek suchego chleba i kubek czystej wody oddałyby wszystko.
Jakoś tak wzięłam do siebie te słowa, że zawsze staram się wykorzystać wszystko co kupiłam i niczego nie wyrzucać. Jeżeli już mi się coś takiego zdarzy, to naprawdę rzadko i w minimalnych ilościach. Tego samego uczę Igusię i mówię jej to samo co kiedyś mi mama, tata i babcia.
Zauważyłam, że Iga zaczyna to łapać i nawet jak jest coś co nie do końca ją zachwyca to zjada to, bo wie, że nie wypada wyrzucić.
W związku z tym, że już drugi tydzień siedzimy w domu to na zakupach ostatnio byliśmy właśnie wtedy...No nie...skłamałabym-raz był mąż, ale to tez tydzień temu, więc lodówka można powiedzieć dość porządnie przejrzała ;).
Oczywiście mogłabym iść, nakupić i mieć wszystkiego full..., ale po co? Zawsze jest coś z czego można wyczarować pyszny obiad :)
U Nas to dzisiaj była zupa krem z cebuli i sera i sałatka z soczewicy ;)
SKŁADNIKI:
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- kilka plasterków żółtego podwędzanego sera
- 1 serek topiony
- pieprz
- sól
- odrobina kminku
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka oleju
- cukier
Powiem szczerze, że Iga jak usłyszała, że będzie zupa cebulowa to kategorycznie odmówiła jej jedzenia ;). Na szczęście wymyślono coś takiego jak blender, więc nawet najbardziej wnikliwe oko nie wie co dokładnie w zupie jest ;)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI:
- szklanka soczewicy
- 1,5 pomidora
- 4 połówki suszonych pomidorów
- kawałek żółtej papryki
- kawałek czerwonej papryki
- pieprz
- jajka
Ugotować jajka:
Do garnka z wodą dodać odrobinę soli i octu. Doprowadzi do wrzenia. Jajka rozbić do miseczki. W wodzie zrobić wir i wlać jajko. Gotować ok 1 min przy małym jajku ( jak te Nasze) i ok 1,5-2 min przy większym..
Przyznam szczerze, że jajka po benedyktyńsku robiłam po raz pierwszy...
I na pewno nie ostatni ;)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz