niedziela, 15 listopada 2015



ROLADY W KURCZAKA Z SOSEM BRZOSKWINIOWO- CEBULOWYM

UDKA Z KURCZAKA  Z WARZYWAMI

ROSÓŁ


Dzisiaj niedziela...Ani mój ulubiony, ani mój nieulubiony dzień tygodnia...Wiadomo- jutro wszyscy muszą wstawać do pracy i to jest taki raczej leniwy dzień ;)
U Nas dzisiaj mimo choroby było dosyć intensywnie- zwłaszcza w kuchni. Nie wiem jak Wam, ale mnie niedziela kojarzy się przede wszystkim z rosołem. Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek była u Nas inna zupa. A że tradycje trzeba podtrzymywać, to właśnie rosół zagościł na Naszym stole. 
Z drugim daniem w Polsce to było różnie, ale My dzisiaj wybraliśmy kurczaka. 
I powiem Wam, że zrobiłam go całego, więc obiad mam i na jutro :D


Rosołek jak to rosołek- każdy robi inaczej a i tak zawsze też wyjdzie inna. Ja tylko napiszę co do rosołu daję ;)

  • porcja rosołowa ze skrzydełkami
  • marchewka
  • seler
  • pietruszka
  • kalafior
  • cebula
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w kuleczkach
  • sól
  • curry
 I mniej więcej tak to wygląda  ;). Rozpisywać się nie będę, bo chyba każdy wie jak rosołek ugotować.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Zawsze jak mam do rozbioru całego kurczaka to staram się go spożytkować całego od razu i potem mieć spokój powiedzmy te dwa dni. Dzisiaj też tak było, że wszystko włożyłam do piekarnika i robiło się samo ;)

UDKA Z WARZYWAMI:
  • 2 udka
  • kilka różyczek kalafiora
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • papryka ostra w kawałeczkach
  • papryka słodka
  • tymianek suszony
  • rozmaryn suszony
Przyprawy wymieszać w misce z olejem i ułożyć w tym mięso na ok. 1 godz. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju i układamy pokrojone na grubsze plasterki ziemniaki, marchewkę, różyczki kalafiora, cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko oprószyć solą i pieprzem, na wierzch ułożyć udka.Wlać ok. 150 ml wody. Przykryć folią i wstawić do piekarnika . Piec ok. 1 godzinę.


 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wczoraj robiłam sernik z brzoskwiniami dla bliskiego znajomego i kilka brzoskwiń łącznie z syropem mi zostało..Jako, że miłośniczką owoców z puszek nie jestem- postanowiłam je wykorzystać do dzisiejszego obiadu :)

ROLADKI Z KURCZAKA Z SOSEM BRZOSKWINIOWO-CEBULOWYM



SKŁADNIKI:
  • 2 piersi z kurczka
  • suszone pomidory
  • 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • żółta papryka
  • cebulka zielona
  • ser żółty twardszy niż edamski czy gouda ( w Czechach to typ koliba)
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • papryka slodka
  • cebula
  • syrop z brzoskwiń
  • 1 brzoskwinia z puszki
  • pół szklanki soku jabłkowo-selerowego
Piersi naciąć wzdłuż, rozłożyć i rozbić jak na kotlety. Oprószyć solą, pieprzem. Ułożyć szynkę, ser, paprykę, pomidory i cebulkę. Zwinąć i spiąć wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlać syrop z brzoskwiń, pół szklanki soku jabłkowo- selerowego, pokrojoną w piórka cebulę i brzoskwinię. Na gorze ułożyć roladki, oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Przykryć folią i włożyć do piekarnika z udkami i razem piec w 180 st. ok 40 min.  Owoce można rozmiksować- na pewno będzie ładniej wyglądać, ale jako,że dzisiaj jedliśmy dopiero ok, 19 to już mi się po prostu nie chciało.


A na zakończenie wpisu- początek dzisiejszego dnia, czyli śniadanie ;)



SMACZNEGO!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz