piątek, 19 czerwca 2015


ZUPA KREM Z KALAFIORA

 

Dzisiaj dosyć późno wróciliśmy z pracy i szczerze powiedziawszy nie w głowie mi było jeszcze siedzenie w kuchni i gotowanie jakiegoś ekstra obiadu.
A że miałam 3 kalafiory kupione (tak..mój mąż chyba stwierdził, że 1 to dla Nas za mało ;), to postanowiłam zrobić zupę. Szybko, smacznie i zdrowo. 
Co prawda Iga była tak głodna, że jeszcze przed podanie pochłonęła jogurt i golonka ( jogurt pitny Danone), ale ledwo skosztowała zupki to powiedziała, że pyszna. 
A ja swojemu dziecku zawsze wierzę :)

 
SKŁADNIKI:
  • 1 duży kalafior
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek
  • pieprz
  • sól
  • śmietana 10%
  • świeży koperek
  • grzanki z chlebka
  • łyżka oliwy z oliwek
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oliwie. Zalać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w różyczki  kalafiora, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Kiedy kalafior już będzie miękki wszystko zmiksować, dodać śmietanę, posiekany koperek. Na suchej patelni zrobić grzanki z chlebka. ( ja akurat zrobiłam z ciemnego ze słonecznikiem i z odrobiną oliwy z chili). Podawać :)

Zdradzę Wam, że na jutro na obiad szykuje coś specjalnego. nie wiem co mi wyjdzie, ale chęci mam ogromne :)
 

SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz