środa, 10 czerwca 2015


LECZO

PLACUSZKI BANANOWE Z TRUSKAWKOWYM SERKIEM


Jako, że zostałyśmy dzisiaj same a mnie pogorszyło się na tyle, że nie mogłam nawet mówić, musiałam ruszyć tyłek i skoczyć do apteki po jakieś specyfiki. 
Pogoda taka, że człowiek nie wie jak się ubrać a i gorączka tego nie ułatwia, więc albo się pociłam albo przechodziły mnie dreszcze. Na szczęście kupa leków, krople do nosa, ciepła herbata zrobiły swoje i po południu mogłam się zabrać za robienie lecza do słoików, bo akurat w sklepie trafiłam na paprykę i cukinię w promocji ;)

Jeżeli chodzi o obiad to wielkiego problemu nie miałam..Mięso miałam jeszcze w marynacie, więc tylko je piekłam dla Igi ( bo Iga chciała tylko mięso). Ja tez jakieś resztki dojadałam ;)..
Niestety jak to zwykle z dziećmi bywa- zanim kurczak pojawił się na talerzu dziecko miało już ochotę na coś innego. 
Tylko co zrobić? Na szczęście zawsze się coś znajdzie. U mnie to były już bardzo dojrzałe banany i reszta truskawek.



SKŁADNIKI:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • mąka 
  • mleko
  • truskawki
  • cukier puder
  • serek śmietankowy
  • olej
Banany pokroić na kawałeczki, rozgnieść widelcem. Dodać jajka, mąkę, mleko ( wszystko dawałam na oko), wszystko zmiksować. Usmażyć małe ( albo duże placuszki ;). W małej miseczce wymieszać serek śmietankowy, mleko i pokrojone na małe kawałeczki truskawki- zmiksować. Wstawić do lodówki. Usmażone placuszki polać serkiem, posypać cukrem pudrem i podawać.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W międzyczasie jak robiłam placuszki dochodziło już sobie w garnku leczo. 
Ja osobiście leczo uwielbiam, ale to chyba tylko dlatego, że po prostu kocham wszystko co się w nim znajduje :). Jak już wcześniej wspominałam- skusiłam się, żeby zrobić do słoików, bo po prostu była w promocji no i wychodzę z założenia, że lepiej robić po trosze i się nie napracować niż potem dzień w dzień siedzieć przy piecu ;)



SKŁADNIKI:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg cukinii
  • 2,5 kg czerwonej papryki
  • 0,8 kg białej papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • świeże oregano
  • cukier
  • olej
Wszystkie warzywa pokroić na kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Wymieszać. Przyprawić, przykryć i dusić pod przykryciem do miękkości. Niezbyt trudne, co? ;)
Ja oczywiście wiem, że oryginalnie robi się na smalcu i w ogóle, ale ja nie miałam. Radzę sobie jak mogę ;)


SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz