niedziela, 7 czerwca 2015

SAŁATKA Z CIECIORKI

PLACEK Z RABARBAREM

Parę dni nie pisałam, ale związane to było z piękną pogodą na dworze i po prostu przy piecu nie stałam, bo raczej byliśmy cały czas poza domem ;).
Dopiero wczoraj musiałam coś na szybko zrobić, bo jak się idzie na cały dzień do pracy to jednak musi człowiek coś zjeść. Namoczoną miałam cieciorkę i chciałam zrobić hummus, ale że Iga nie dojadła swojego śniadania to postanowiłam zrobić sałatkę z tego co zostało i z tego co miałam w lodówce. Końcowy efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo sałatka wyszła rewelacyjna :D



SKŁADNIKI:
  • cieciorka
  • rzodkiewka
  • suszone pomidory
  • ogórek zielony
  • pomidor świeży
  • zielona cebulka
  • papryka czerwona
  • pieprz
  • sól
Cieciorkę zostawić na noc do wymoczenia. Ugotować do momentu aż będzie miękka ( a w zasadzie pół miękka). Zostawić do wystygnięcia. Pomidory pokroić na małe kawałeczki, pomidory suszone w paski, rzodkiewkę w pół plasterki, cebulkę w krążki , paprykę na kosteczkę. Opieprzyć, posolić i gotowe. Zalewy czy dressingu nie robiłam, bo pomidory suszone już są w oleju, więc to co na nich zostało wystarczyło ( ale ja robiłam małą porcję). Ilości nie podawałam specjalnie, bo naprawdę- robiłam tylko dla siebie do miseczki. Wszystko zależy od tego ile będziecie chcieli sobie zrobić ;)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzisiaj mamy zorganizowany Dzień Dziecka w Pradze w Polskiej Ambasadzie. Każda mama/ rodzic zobowiązał się, że coś przyniesie. My z Igą postanowiłyśmy zrobić ciasto. A dokładnie placek z rabarbarem. Przepis banalnie prosty, ale jeden z tych co to zawsze wychodzą i są pyszne :).
U mojej mamy zawsze robiłam z podwójnej porcji, bo mama ma wysoką formę, ja mam tylko niską, zwykłą z piekarnika, więc to naprawdę placuszek.
Za to przepyszny. Właśnie zjadłam kawałek, a do drugiego zabiera się Iga ;)




SKŁADNIKI:
  • 3/4 kostki margaryny
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę roztopić. Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodawać stopniowo wystudzona margarynę, potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Wszystko zmiksować, wylać na blachę i układać owoce według uznania.
Ja jeszcze zawsze dodaję otartą skórkę z cytryny, ale stwierdziłam, że do rabarbaru nie będę dawała.
Owoce można oczywiście użyć dowolne- truskawki, śliwki, porzeczki..;)
















SMACZNEGO!!!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz