sobota, 20 czerwca 2015



POLĘDWICA WIEPRZOWA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z PESTO, PIECZONE ZIEMNIACZKI Z MARCHEWKĄ I FASOLKA SZPARAGOWA


Wczoraj Wam obiecałam, że dzisiaj będzie coś innego, specjalnego. Nie wiem na ile mi to wyszło, ale moim zdaniem jest to coś innego niż do tej pory robiłam, coś na prawdę pysznego i nie znowu tak trudnego ;). A najlepsze w tym jest to, że ciasta zostało mi jeszcze na tyle, że wyszło mi parę ciasteczek z moim domowej roboty dżemem mango- morela- gruszka :)



 SKŁADNIKI:
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • szynka  ( chuda, dobrej jakości)
  • moje pesto z natki marchewki ( przepis znajdziecie trochę wcześniej ;)
  • MARYNATA- olej, rozmaryn, oregano, tymianek, sól do peklowania, pieprz
  • ziemniaki
  • marchewka
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • fasolka szparagowa
  • kminek
Polędwicę umyć, osuszyć włożyć do marynaty: w miseczce wymieszać sól, pieprz, posiekane zioła i olej, dobrze wymieszać z mięsem. Zostawić na ok 4-5 godzin w lodówce.
Ziemniaczki i marchewkę obrać, pokroić w misce wymieszać z olejem, pieprzem, solą, curry i papryką. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 200 st. Fasolkę szparagową ugotować, przyprawić według uznania. Po wyjęciu mięsa z marynaty oczyścić ja z ziół, podsmażyć na patelni. Gorące zawinąć w folię aluminiową i  zostawić na jakieś 10-15 min. W tym czasie rozwałkować ciasto, posmarować go pestem, na tym ułożyć cienkie plasterki szynki, odpakować mięso, ułożyć na cieście i zwijać. Powstałe pakieciki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem ( można też siemieniem lnianym lub sezamem). Wstawić do piekarnika ( razem z ziemniakami- ziemniaki niżej) i piec ok. 10 min w 200 st, a potem jeszcze 7 min na termoobiegu na 180 st. Po wyjęciu od raz podawać :).









SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz