wtorek, 16 czerwca 2015

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Po raz kolejny zdecydowaliśmy z mężem, że wyjadamy zapasy, bez sięgania do portfela i kupowania nowych rzeczy..Trzymałam się dzielnie aż do dzisiaj, bo przechodziłam obok targu no i przytaszczyłam z sobą dwie siaty warzyw i owoców..
Po owocach w zasadzie nie ma śladu, bo część została spożyta od razu po wejściu do domu, część przerobiona na dżemiki. Warzywa w zasadzie też poszły, bo zrobiłam ogórki małosolne ;) i sałatkę.
Natomiast na obiad wymyśliłam sobie kolejną rzecz przy której pozbędę się "resztek" z lodówki, bo wiadomo, że zawsze czegoś jest za dużo, że coś jest napoczęte i tak sobie leży..
I tak wymyśliłam zapiekankę z ziemniaczków. Zapiekankę tak prostą a jednocześnie tak pyszną, że nie można jej się oprzeć i na jednej porcji na pewno się nie skończy :)



SKŁADNIKI:
  • ziemniaki
  • ok 10 cm salami, pokrojonego w kosteczkę
  • 1/3 kubeczka śmietany 31%
  • 2 łyżki startego sera
  • gałka muszkatołowa
  • kminek
  • 2 jajka
  • mleko
  • tymianek ( ja dałam cytrynowy)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oliwa z oliwek
Ziemniaczki pokroić na plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Układać warstwami ziemniaki, co jakiś czas przesypywać solą i pieprzem ( jedną warstwę zrobić z salami). W miseczce roztrzepać jajka, wlać śmietankę, trochę mleka, dodać starty ser a na koniec gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i polać zapiekankę. Górę delikatnie posypać słodką papryką, kminkiem i tymiankiem. Piec 30 min w temp. 180 st na termoobiegu ( pod przykryciem) a potem jeszcze 15 min. na 200 st, bez termoobiegu i bez folii.
Muszę powiedzieć,że wyszła genialna..Idealna wręcz... Musicie koniecznie spróbować :)


SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz