niedziela, 14 czerwca 2015

BALSAMICZNA NÓŻKA Z KURCZAKA Z ZIEMNIACZKAMI I MŁODĄ KAPUSTKĄ


Dzisiaj,  jak praktycznie co dzień słyszę rano od Igi:
-Mamo, zrób kurczaka..:) I oczywiście słodka minka i kocie oczy..
Co było robić? No kurczaka trzeba było robić. 
W zamrażarce i piersi i udka..Piersi były ostatnio, więc chwytam za nóżkę ;)
Jak zwykle brak pomysłu, co z nim zrobić, żeby zrobić, ale się nie narobić :P, bo rano mieliśmy dużo innych, fajnych zajęć i za obiad złapałam się dopiero koło 13.
Najbardziej bezproblemowy wydał mi się z piekarnika ( bo nie trzeba pilnować). 
Ziemniaczki były oczywistą, oczywistością a młoda kapusta- bo leżała taka samotna na stoliku ;)


SKŁADNIKI:
  • 2 udka z kurczaka
  • olej
  • słodka papryka
  • granulowany czosnek ( bo zabrakło świeżego)
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
  • rozmaryn suszony
  • sos z żółtych papryczek habanero
  • cebula
  • śmietana 31%
  • cebula
Do miski wlać olej, dodać paprykę, miód, czosnek, sól, pieprz, ocet, rozmaryn, odrobinę sosu. Specjalnie nie pisałam ilości, bo na większą ilość udek i tak trzeba będzie więcej. Powiem tylko, że octu dodałam ok.1 łyżki, miodu zresztą też. Należy oczywiście uważać z sosem- bo to strasznie ostry sos. Udka potrzymać w marynacie ok. 45 min i w międzyczasie ugotować ziemniaki i kapustę.
Udka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pokrojoną w piórka cebulą, podlać połową szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 15 min na termoobiegu, pod folią, potem folię ściągnąć, posmarować pozostałą marynatą. Kurczaka włożyć z powrotem do piekarnika. Piec 15 min pod folią. Po tym czasie folię ściągnąć, znowu posmarować i wstawić jeszcze raz do piekarnika- tym razem już bez folii i na ok. 10 min. Tłuszczyk z udek zlać do rondelka, dolać śmietanę, wymieszać rózgą, ew. doprawić do smaku pieprzem.

SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz