BALSAMICZNA NÓŻKA Z KURCZAKA Z ZIEMNIACZKAMI I MŁODĄ KAPUSTKĄ
Dzisiaj, jak praktycznie co dzień słyszę rano od Igi:
-Mamo, zrób kurczaka..:) I oczywiście słodka minka i kocie oczy..
Co było robić? No kurczaka trzeba było robić.
W zamrażarce i piersi i udka..Piersi były ostatnio, więc chwytam za nóżkę ;)
Jak zwykle brak pomysłu, co z nim zrobić, żeby zrobić, ale się nie narobić :P, bo rano mieliśmy dużo innych, fajnych zajęć i za obiad złapałam się dopiero koło 13.
Najbardziej bezproblemowy wydał mi się z piekarnika ( bo nie trzeba pilnować).
Ziemniaczki były oczywistą, oczywistością a młoda kapusta- bo leżała taka samotna na stoliku ;)
SKŁADNIKI:
- 2 udka z kurczaka
- olej
- słodka papryka
- granulowany czosnek ( bo zabrakło świeżego)
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
- rozmaryn suszony
- sos z żółtych papryczek habanero
- cebula
- śmietana 31%
- cebula
Do miski wlać olej, dodać paprykę, miód, czosnek, sól, pieprz, ocet, rozmaryn, odrobinę sosu. Specjalnie nie pisałam ilości, bo na większą ilość udek i tak trzeba będzie więcej. Powiem tylko, że octu dodałam ok.1 łyżki, miodu zresztą też. Należy oczywiście uważać z sosem- bo to strasznie ostry sos. Udka potrzymać w marynacie ok. 45 min i w międzyczasie ugotować ziemniaki i kapustę.
Udka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pokrojoną w piórka cebulą, podlać połową szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 15 min na termoobiegu, pod folią, potem folię ściągnąć, posmarować pozostałą marynatą. Kurczaka włożyć z powrotem do piekarnika. Piec 15 min pod folią. Po tym czasie folię ściągnąć, znowu posmarować i wstawić jeszcze raz do piekarnika- tym razem już bez folii i na ok. 10 min. Tłuszczyk z udek zlać do rondelka, dolać śmietanę, wymieszać rózgą, ew. doprawić do smaku pieprzem.
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz