środa, 3 czerwca 2015

KASZOTTO Z GRZYBAMI

Macie tez tak, że od rana macie na coś ochotę i to uczucie za Wami chodzi cały dzień aż w końcu doznawaliście olśnienia i już wiecie, czujecie ten smak w ustach?
Ja miałam tak dzisiaj.. Od rana  kombinowałam co mogłabym zrobić, co mam w szafkach i lodówce i tak do mnie doszło, że kaszy już nie było od wieków a i spory zapas grzybów suszonych od zeszłego roku mamy :)
Tak wymyśliłam kaszotto z suszonymi grzybami..oczywiście na wizji się skończyło, bo przychodząc do domu okazało się, że jednak paru rzeczy do obiadu nie mam. Na szczęście zawsze i do wszystkiego znajdzie się jakaś alternatywa.


SKŁADNIKI:
  • 200 g kaszy pęczak
  • 100 g kaszy owsianej
  • garść suszonych grzybów
  • 1 l bulionu ( chciałam grzybowy, ale nie miałam, więc dałam pół na pół drobiowy z liściem laurowym i wołowy)
  • masło
  • 1 średnia cebula
  • parmezan ( oczywiście został już pożarty, więc dałam co miałam- radamer
  • pietruszka
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek cytrynowy
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Kaszę opłukać i wrzucić do garnka. Podprażyć przez ok 2 min. Następnie zalać szklanką bulionu, dodać po małej gałązce rozmarynu i tymianku ( wyjąć w połowie gotowania).Gotować ok. 20-30 min, za każdym razem dolewając bulion, jak tylko kasza go wchłonie, Od czasu do czasu mieszać. Grzyby zalać wrzątkiem. Odstawić na jakieś 15 min. Po tym czasie, odcedzić ( tą wodę, w której się moczyły można zostawić, żeby trochę dolać do kaszotta- ja zapomniałam i wylałam, ale i tak było pysznie i fajnie było czuć grzybki). Część wrzucić do kaszy, część podsmażyć na maśle z pokrojoną drobno cebulką. Dodać do kaszotta. Wszystko dobrze wymieszać, dodać starty ser i jeszcze odrobinę masła. Podawać od razu po zrobieniu posypane pietruszką.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz