wtorek, 31 maja 2016



TORTILLA Z KURCZAKIEM

LEMONIADA RABARBAROWA

CIASTO RABARBAROWE

SMOOTHIE ARBUZOWO- TRUSKAWKOWE


Wczoraj miałam istny dzień świra. Nic mi nie wychodziło a od rana prześladował mnie pech.
Wstałam wcześniej niż zwykle ( śpiąc tym samym jakieś 4 godziny), po drodze do pracy miałam praktycznie tylko czerwone światła a na koniec stałam całą wieczność z korku, bo był wypadek.
To jednak nic, bo będąc w domu to już wszystko waliło mi się na głowę i wypadało z rąk.
Robiąc ciasto zamiast zmiksować cukier z masłem zmiksowałam cukier z jajkami, o proszku do pieczenia przypomniało mi się jak już wmieszałam owoce. Oczywiście ile razy zamiatałam podłogę z cukru czy mąki to już tylko zmiotka wie ;)
Dobrze, że przyszła Igusia i pomogła mi z drugim daniem, bo nie wiem jakby się to skończyło ;)


SKŁADNIKI:
  • 6 płatów tortilla
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 3/4 czerwonej papryki
  • ser żółty
  • koperek
  • ogórek kiszony
  • cebulka zielona
  • musztarda
  • majonez
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ostra papryka
  • słodka papryka
W miseczce wymieszać olej z pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką. Włożyć do powstałej marynaty pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawić do lodówki na ok. 30 min.Wszystkie warzywa pokroić według uznania ( my większość w kostkę, sałatę w paseczki).  Kurczaka upiec na patelni grillowej. Placek tortilli podgrzać. Posmarować musztardą, ketchupem i musztardą. Układać wszystkie składniki i zwijać.









Jak widać na załączonych zdjęciach- tortille są dziecinnie łatwe do zrobienia ;)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Im cieplejsze dni za oknem, tym bardziej każdy szuka orzeźwienia.
Najczęściej jest to zimna woda lub jakiś inny napój. My jesteśmy zwolennikami wody, wody z cytrynką i mięta no i oczywiście wszelkiego rodzaju domowych lemoniad!
Kiedyś natknęłam się na przepis na lemoniadę rabarbarową, a że sezon na rabarbary jest, więc nie mogłam nie spróbować.


SKŁADNIKI:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • cukier
  • sok z cytryny
Rabarbar pokroić w małą kosteczkę, wsypać do rondelka, zalać wodą tylko tak, żeby rabarbar był przykryty. Dodać cukier ( według własnego smaku- ja dodałam ok 2 łyżek). Gotować ok.15 min. Wystudzić. Przelać przez sitko ( część miąższu można przepuścić przez sitko), dodać sok z 1 cytryny. Wstawić do lodówki. Podawać z kostkami lodu.

*ten dzbanek, który widzicie powyżej Iga wypiła prawie cały sama.. Tacie została szklanka- na spróbowanie ;)


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak to zazwyczaj u mnie bywa- rabarbaru kupiłam więcej niż potrzebowałam, więc postanowiłam zrobić ciasto. Posiłkowałam się przepisem, który już wcześniej się tu podawałam- 

 
 
Tyle tylko, że tym  razem dodałam do ciasta miąższ, który pozostał z lemoniady i mały słoiczek odsączonych czerwonych porzeczek.
Ktoś powie, że to takie niby nic, ale smak był zupełnie inny niż to pierwotne ciasto- dużo, dużo lepszy :)




------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak wspomniałam wcześniej- Iga zdążyła całą rabarbarową lemoniadę wypić, więc musiałam na szybko coś wymyślić, żeby było zimne do picia. 
Jako, że miałam otwarte już truskawki, które należałoby zjeść, postanowiłam je zmiksować z truskawkami i sokiem z pomarańczy. 
Efekt powiem szczerze- mile Nas zaskoczył ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz