środa, 11 maja 2016



TARTA SZPARAGOWA

SUSHI

SAŁATKA Z AWOKADO I TRUSKAWEK


Zaczął się maj, czyli mój ulubiony miesiąc. 
Miesiąc moich urodzin, miesiąc w którym wyszłam za mąż, miesiąc kwitnących bzów, konwalii, rabarbaru, truskawek i oczywiście... szparagów!!!
Nie wiem jak Wy, ale ja kocham szparagi i cały rok czekam aż się pokażą na bazarkach czy na targach. 
Mogę je jeść gotowane, grillowane, w sałatce, jako zupa, tarta a nawet na surowo ( oczywiście tylko zielone).
Najbardziej popularne są oczywiście białe i zielone, które znaleźć można na każdym rogu. 
Mniej znaną odmiana jest fioletowy szparag.
ZIELONE: rosną wysoko nad ziemią- stąd ich piękny zielony kolor. Są najcieńsze ze wszystkich odmian, dlatego nie trzeba ich obierać ze skórki przed gotowaniem.

BIAŁE: rosną pod ziemią, gdzie nie dociera do nich światło słoneczne ( przez co nie wydziela barwnika). Są grubsze od zielonych, dlatego przed gotowaniem należy je obrać i odciąć zdrewniałą część łodygi.

FIOLETOWE: najrzadziej spotykane, ze względu na trudność jej uprawy. Rosną nad ziemią, ale trzeba je zrywać zanim staną się zielone.

Trzeba też przyznać, że szparagi są bardzo dietetyczne i bogate w wiele witamin i składników mineralnych m.in. kwas foliowy, wit. C, E, wapń, fosfor, potas czy asparagina (  wspomaga pracę nerek).

Wiedząc, że szparagi mają tyle cennych  witamin, chce się je jeść i jeść :)
Ja Wam dzisiaj zaproponuje tartę szparagową.


SKŁADNIKI:
  • pęczek szparagów
  • 2 jajka
  • mrożony groszek
  • mleko
  • ciasto francuskie
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
Ciasto rozwałkować, wylepić nim formę i piec ok. 20 min. w 180 st.. W międzyczasie umyć szparagi, każdy przeciąć na pół. Główki odłożyć a pozostałą część pokroić w cienkie plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić chwilę aby przestygły. Dodać jajka, mleko, starty parmezan, sól i pieprz. Wszystko zmiksować. Wylać na podpieczony spód. Na górę ułożyć w poprzek pokrojone główki szparagów oraz kilka kuleczek groszku. Wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok .10 min.

Pewnie niektórym wyda się ta tarta zbyt prosta, ale ja jestem z niej dumna, bo wyszła naprawdę boska. 
Smak szparaga nie zakłócony żadnymi innymi ( często niepotrzebnymi )dodatkami jest po po prostu bezcenny i kto nie potrafi ( albo nie chce ) go docenić to po prostu dużo traci.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ogólnie staram się nie jeść kolacji a jeżeli już to raczej coś lekkiego, natomiast wczoraj mnie znowu naszła ochota na sushi!!! Chyba mogę zaryzykować stwierdzenie, że stało się już Naszą rodzinną tradycją jedzenie go przynajmniej raz w miesiącu ;). 
Oczywiście staram się iść do przodu i zawsze robić je trochę inaczej ( nie zawsze tak jak bym chciała ;).
Tym razem wyglądało to tak:




O robieniu sushi już pisałam- a tu się nic nie zmienia :)

------------------------------------------------------------------------------------------------

Przyzwyczaiłam Was już chyba do tego, że nie jestem tu regularnie i moje wpisy są dość chaotyczne ;).
Tym razem też mnie jakiś czas nie było, ale było to związane z tym, że zrobiliśmy sobie kilkudniowy wyjazd nad morze.
Nie wiem jak Wam ale ja na hasło morze mam od raz przed oczami ryby!Bo ja uwielbiam ryby! Te miłość odziedziczyłam chyba po tacie, bo on też jest niezłym rybojadem ;)
 Dla mnie piękne jest to, że na każdym kroku można kupić świeżą rybę.
Powiem więcej- można spotkać tak żywą, ze jeszcze się rusza w skrzynce!! A to nie lada gratka dla małej dziewczynki, która piszczy i woła, bo jest tak zachwycona.




 
 

Oczywiście nie samą rybą żyje człowiek. Odpuścić nie mogliśmy sobie kręconych lodów i oczywiście moich ukochanych gofrów, które jem praktycznie tylko i wyłącznie nad morzem !




 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

A jeszcze przed wyjazdem, w ostatni dzień na szybko do pracy przygotowałam sobie taką o to sałatkę!
Nie wygląda najpiękniej, bo jednak kilka godzin była w pudełku, ale przecież tu o smak chodzi a tego nie można jej odmówić.
 


SKŁADNIKI:
  • 1 dojrzałe awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałek ogórka
  • truskawki
  • ser bałkański
  • zielona cebulka
  • sól
  • pieprz
  • świeża mięta
  • świeża bazylia

 Wszystko pokroić ( według własnego uznania oczywiście) i doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz