niedziela, 15 maja 2016



SPAGHETTI WARZYWNE

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

BABECZKI JAJECZNE

TORT Z TRUSKAWKAMI

Sezon szparagowy u Nas w pełni :)
Tym razem nie jako główny składnik, ale jako smakowity i ciekawy dodatek.
W pierwszym przypadku dodałam je do warzywnego spaghetti, które zrobiłam za pomocą kiedyś już wspomnianej temperówki do warzyw. W drugim dodałam je do sałatki, bo nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze bosko smakują z żółtkiem z jajka po benedyktyńsku.


SKŁADNIKI:
  • 2 cukinie
  • 4 duże marchewki
  • 1 cebula
  • kilka zielonych szparagów
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek żółtej papryki
  • czosnek
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • skórka z cytryny
  • masło
  • oliwa
Marchewkę i cukinię utemperować. Cebulę pokroić na piórka. Papryki w paseczki, pomidorki w ósemki a szparagi na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i łyżkę oliwy. Wrzucić czosnek i cebulę. Dodać cukinię, marchewkę, paprykę i część szparagów. Podsmażyć. Dodać pomidory, podlać wodą i dusić ok 7 min. Dodać główki szparagów, starty parmezan, skórkę cytryny, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę dusić.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sałatki robię często- to wiecie, ale z jajkiem po benedyktyńsku już dawno nie miałam :)


SKŁADNIKI:
  • mieszanka sałat 
  • szparagi zielone
  • pomidorku koktajlowe
  • papryka żółta
  • ogórek świeży
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • pieprz cytrynowy
  • sól
Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na talerz. Dodajemy pokrojone pomidorki, paprykę i ogóreczka. Szparagi myjemy, kroimy na ok. 4 cm kawałki ( główki zostawiamy dłuższe) i zalewamy wrzątkiem na ok. 3 min. Szparagi wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotować jajka: w dużym garnku zagotować wodę. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień tak aby woda tylko delikatnie bulgotała. Wlać trochę octu winnego. Wbić jajka i gotować ok. 3 min aż białko się zetnie. Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na sałatce. Oprószyć pieprzem, solą i polać sałatkę oliwą z oliwek.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niektórzy z Was wiedzą, że niedawno obchodziłam swoje urodziny i że z mężem obchodziliśmy rocznicę ślubu. W związku z tym postanowiłam zrobić trochę bardziej odświętne śniadanie ( zwłaszcza, że na śniadanie codziennie jem jogurt z muesli ;).
Robiłam je już kiedyś, ale chyba dochodzę do wprawy, bo wczoraj wyszły nie na 100%, ale nawet na 150%!!


SKŁADNIKI:
  • 5 jajek
  • mleko
  • pół marchewki
  • zielona cebulka
  • groszek zielony świeży ( mrożony)
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • cukinia
  • 3 plasterki żółtego sera
  • sól
  • pieprz
 W miseczce rozbełtać jajka, dodać mleko. Wszystko jeszcze raz wymieszać trzepaczką. Dodać pokrojone w drobną kosteczkę: papryki, marchewkę, cukinię, cebulkę i ser. Wszystko wymieszać. Dodać pokrojony ser i groszek. Doprawić do smaku. Wlać do formy na muffiny delikatnie wysmarowanej masłem bądź olejem. Wlewać aż pod samą górę. Piec w temp. 190 st. ok 15-18 min. ( ja nakłuwałam widelcem czy w środku jeszcze nie jest surowe).
Jako, że pieczywa praktycznie u Nas się nie je to zrobiłam taką szybką sałatkę składającą się z pomidorków, ogórka i sera bałkańskiego z oliwą z oliwek.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od zawsze tak było, jest i będzie, że wolę zrobić czy ugotować coś sama niż gdzieś zamawiać czy kupować.
Tak było też wczoraj, kiedy postanowiłam zrobić tort na swoje urodziny i moją i męża rocznicę.


SKŁADNIKI:

BISZKOPT- http://www.mojewypieki.com/post/biszkopt-przepis-ii

Powiem szczerze- nie ma lepszego przepisu na biszkopt niż ten- zawsze się udaje!!

KREM:
  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • serek śmietankowy ( 90 g)
  • śmietana kremówka 31%
  • 1/2 szklanki cukru pudu
  • kilka kropli aromatu waniliowego
DODATKOWO:
  • rurki czekoladowe
  • rurki waniliowe
  • truskawki
  • żelatyna/ galaretka
  • kompot z czerwonej porzeczki
Biszkopt pieczemy według przepisu. ( ja upiekłam już dzień wcześniej i niestety z braku mąki tortowej użyłam zwykłej, ale myślę, ze tez wyszło całkiem nieźle). Przekroimy i każdy blat ciasta nasączamy kompotem porzeczkowym.
W miseczce ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednej łyżce serka mascarpone i śmietankowego ( kanapkowy) oraz aromat waniliowy. Smarujemy ciasto, układamy drobno pokrojone truskawki, przykrywamy drugim blatem i całość smarujemy kremem. Dookoła układamy rurki a na wierzch pokrojone na plasterki  truskawki. Całość delikatnie polewamy żelatyną ( wymieszaną z cukrem pudrem albo galaretką), żeby ładnie się świeciło i trzymało formę. Wstawiamy na ok 2-3 godzinki do lodówki.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A na koniec chciałam Wam pokazać jaki piękny prezent dostałam od koleżanki na urodziny.
Chwalę się nim tutaj, ponieważ trochę z gotowaniem ma wspólnego ( jak już się za niego zabiorę ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz