SPAGHETTI WARZYWNE
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI
BABECZKI JAJECZNE
TORT Z TRUSKAWKAMI
Sezon szparagowy u Nas w pełni :)
Tym razem nie jako główny składnik, ale jako smakowity i ciekawy dodatek.
W pierwszym przypadku dodałam je do warzywnego spaghetti, które zrobiłam za pomocą kiedyś już wspomnianej temperówki do warzyw. W drugim dodałam je do sałatki, bo nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze bosko smakują z żółtkiem z jajka po benedyktyńsku.
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie
- 4 duże marchewki
- 1 cebula
- kilka zielonych szparagów
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek żółtej papryki
- czosnek
- parmezan
- sól
- pieprz
- skórka z cytryny
- masło
- oliwa
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatki robię często- to wiecie, ale z jajkiem po benedyktyńsku już dawno nie miałam :)
SKŁADNIKI:
- mieszanka sałat
- szparagi zielone
- pomidorku koktajlowe
- papryka żółta
- ogórek świeży
- jajko
- oliwa z oliwek
- pieprz cytrynowy
- sól
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niektórzy z Was wiedzą, że niedawno obchodziłam swoje urodziny i że z mężem obchodziliśmy rocznicę ślubu. W związku z tym postanowiłam zrobić trochę bardziej odświętne śniadanie ( zwłaszcza, że na śniadanie codziennie jem jogurt z muesli ;).
Robiłam je już kiedyś, ale chyba dochodzę do wprawy, bo wczoraj wyszły nie na 100%, ale nawet na 150%!!
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- mleko
- pół marchewki
- zielona cebulka
- groszek zielony świeży ( mrożony)
- papryka czerwona
- papryka żółta
- cukinia
- 3 plasterki żółtego sera
- sól
- pieprz
Jako, że pieczywa praktycznie u Nas się nie je to zrobiłam taką szybką sałatkę składającą się z pomidorków, ogórka i sera bałkańskiego z oliwą z oliwek.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Od zawsze tak było, jest i będzie, że wolę zrobić czy ugotować coś sama niż gdzieś zamawiać czy kupować.
Tak było też wczoraj, kiedy postanowiłam zrobić tort na swoje urodziny i moją i męża rocznicę.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT- http://www.mojewypieki.com/post/biszkopt-przepis-ii
Powiem szczerze- nie ma lepszego przepisu na biszkopt niż ten- zawsze się udaje!!
KREM:
- opakowanie serka mascarpone (250 g)
- serek śmietankowy ( 90 g)
- śmietana kremówka 31%
- 1/2 szklanki cukru pudu
- kilka kropli aromatu waniliowego
- rurki czekoladowe
- rurki waniliowe
- truskawki
- żelatyna/ galaretka
- kompot z czerwonej porzeczki
W miseczce ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednej łyżce serka mascarpone i śmietankowego ( kanapkowy) oraz aromat waniliowy. Smarujemy ciasto, układamy drobno pokrojone truskawki, przykrywamy drugim blatem i całość smarujemy kremem. Dookoła układamy rurki a na wierzch pokrojone na plasterki truskawki. Całość delikatnie polewamy żelatyną ( wymieszaną z cukrem pudrem albo galaretką), żeby ładnie się świeciło i trzymało formę. Wstawiamy na ok 2-3 godzinki do lodówki.
A na koniec chciałam Wam pokazać jaki piękny prezent dostałam od koleżanki na urodziny.
Chwalę się nim tutaj, ponieważ trochę z gotowaniem ma wspólnego ( jak już się za niego zabiorę ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz