KREM Z BROKUŁÓW Z SEZAMEM I KOKOSEM
WARKOCZE Z PIERSI Z KASZĄ I BROKUŁEM
PIZZA
Dzisiaj niedziella..A jak niedziella to miałby być jakiś fajny, lepszy obiad ;).
Jako, że mąż mój kupił dwa duże brokuły, a w temperaturze jaka panuje za oknem spowodowałaby ich szybkie zepsucie postanowiłam zrobić zupę- krem z brokułów i oczywiście dodatkowo gotowany do drugiego dania. Plany na dzisiaj były co prawda zupełnie inne, bo mieliśmy zjeść coś na mieście, ale wczoraj na pikniku mnie tak połamało, że o jakimś dłuższym wyjściu dzisiaj nie było mowy..
No i co ja miałam zrobić, z plastrem na d..e pospałam, odpoczęłam i poszłam do kuchni..
- 1 duży brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- łyżka sezamu + do posypania
- sól
- pieprz
- śmietana 12 %
- miąższ ze świeżego kokosa
My mieliśmy jeszcze makaron, bo moje dwa żarłoki to każą zupę chcą z makaronem ;)
Iga ostatnio na każde moje pytanie:
- co chcesz na obiad?
Odpowiada:
- mięso z kurczakiem..
No to dzisiaj mięso..nie z kurczakiem, ale z kurczaka ;)
Stwierdziłam, że dzisiaj zrobię coś innego niż zwykły kurczak, potrawkę czy kotlet.
Piersi były dosyć duże, więc stwierdziłam, że może coś a'la szaszłyk.., ale odwrócony
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- I marynata- ( olej, curry, trawa cytrynowa, pieprz, sól, sos sojowy)
- II marynata- (olej, słodka papryka, czosnek granulowany, pieprz, sól, maggi)
- III marynata- ( olej, bazylia suszona, oregano suszone, tymianek suszony, kolendra)
Potem wyciągnąć mięso z każdej marynaty po jednym pasku, spiąć je na górze wykałaczką i wiązać warkocz- na dole znowu spiąć. Usmażyć na rozgrzanej patelni.
Oczywiście nie była bym sobą, gdybym nie zrobiła czegoś "ekstra" ;)
Dzisiaj to była pizza..Najzwyklejsza, w zasadzie z tego co miałam w lodówce (czyt. z pootwieranych resztek :P)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1 duży pomidor
- plasterek szynki
- kawałek żółtego sera
- serek twarożkowy z szynką
- keczup
I mniej więcej tym oto sposobem znowu leżę z bólem pleców..
Jakby t powiedzieć: brafo ja :P
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz