środa, 19 sierpnia 2015



PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI


Jako, że jakiś czas już siedzę w domu, to i na zakupy takie jakie bym chciała nie chodzę..Postanowiłam więc dziś zrobić obiad tylko z tego co znajdę w domu..A że za dużo to tego znowu nie było to wymyśliłam sobie, że zrobię pierogi. Najpierw pomyślałam o ruskich, ale..okazało się,że nie mam ziemniaków. Mięsa nie mam ani grama, za to mam mnóstwo różnych kasz i kostkę twarogu, która tylko leżała w lodówce. Takim oto sposobem ( niej więcej oczywiście) doszłam do tego jaki będzie farsz. Natomiast mały problem miałam z ciastem, ponieważ nie miałam ostatnio mąki a mąż mój kupił nie taką jaką trzeba ( zamiast gładkiej- hladka, kupił tą grubiej mieloną- polohruba). Tym oto sposobem ciasto wyszło, ale nie było gładkie, ale takie jakby z meszkiem ;)





SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina oleju
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • 2 cebule
  • 3 plasterki słoniny wędzonej
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek
Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie a później przesypuję do dużej miski, żeby trochę przestygła. Dodaję twaróg, rozgniatam wszystko widelcem i dokładnie mieszam. Cebulę i słoninkę drobno kroję i podsmażam. Dodaję do kaszy z twarogiem, doprawiam pieprzem i solą, na koniec dodaję szczypiorek. Jeszcze raz wszystko mieszam. Z mąki, jajka, wody, soli i oleju ugniatam szybko ciasto. Potem wiadomo- wałkujemy, wykrawamy, dajemy farsz i zlepiamy ;)

Mimo tego, że farszu miałam bardzo dużo, to okazało się, że ciasta mam jeszcze więcej- dlatego dla Igi zrobiłam z truskawkami ( w razie "wpadki" z gryczanymi, wiedziałam, że z truskawkami zje na pewno ;). Oczywiście ze śmietaną wymieszaną z cukrem..mniam..:)










 SMACZNEGO!!



1 komentarz:

  1. Wlasnie wymyslam co na obiad a juz dawo pierogow nie jadŁam. wiesz moze czy jezeli chciala bym je zamrozic to czy ugotowane czy surowe?

    OdpowiedzUsuń