środa, 12 sierpnia 2015



ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI

ORAZ SAŁATKA Z OGÓRECZKÓW


Wczoraj przyszedł mi smak na rybkę, dlatego też mąż mój własny, jedyny kupił całkiem spory kawałek łososia. Długo myślałam jak i z czym mam go zrobić, w końcu znalazłam dosyć ciekawy 
( jak mi się wydawało) przepis na zapiekankę z łososiem. 
Jak się dzisiaj okazało- zapiekanka jest boska!!
Idealnie połączyły się smaki: ryby, cytryny, tymianku, aksamitnego jogurtu i warzyw.
Na pewno będę robiła ją częściej- zwłaszcza, że Iga nie mogła się nachwalić i w zasadzie zjadła tak samo dużą porcję jak ja :D

 
SKŁADNIKI:
  • 40-50 dag filetu z łososia
  • 60 dag ziemnniaków
  • 1 duży brokuł
  • jogurt naturalny
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • koperek świeży
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
Łososia umyć, pokroić na mniejsze kawałki ( ok.2x2) i włożyć do marynaty: 1łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, posiekany koperek, tymianek, odrobina soli. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na min. 30 min. W międzyczasie brokuła podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić na plasterki. Ugotować w osolonej wodzie tak aby były pół miękkie. Potem odcedzić.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Na samym dnie wyłożyć ziemniaczki potem układać naprzemiennie łososia i brokuła. Całość polać sosem zrobionym z jogurtu, startego sera, przeciśniętego przez praskę czosnku i pieprzu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec ok. 30-35 min.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła w kuchni czegoś jeszcze..Dzisiaj nadszedł czas na ogóreczki a raczej sałatkę, bo sałatkę z ogóreczków kochają u Nas wszyscy.
Wielokrotnie słyszę od bliższych lub dalszych znajomych: - po co to robisz?, nie szkoda Ci czasu?, przecież w sklepie kupisz to samo..
Otóż nie- nie kupię i nikt nie kupi w sklepie tego co sam może sobie zrobić w domu. Ja odkąd pamiętam robię i ogórki i buraczki, leczo, dżemy, soki..jakoś mi tak lepiej jak w zimie mogę sobie otworzyć swój własny, prywatny słoiczek warzyw, które sama wybrałam na targu. Zresztą- u Nas zawsze się robiło słoiki, więc to już też przyzwyczajenie ;)

SKŁADNIKI:
  • 5 kg ogórków
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg marchewki
  • 60 dag cebuli
  • pęczek koperku 
  • pół pęczka pietruszki
  • główka czosnku
  • sól
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. oleju
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Ogórki pokroić w plasterki, i zasypać solą ( zostawić na ok. 2 godziny) paprykę na cieniutkie  paseczki, cebulę w piórka a marchewkę ścieramy na grubych oczkach . Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Zrobić zalewę: szklankę octu wymieszać z cukrem  podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po 2 godzinach wymieszać dokładnie wszystkie składniki i zalać ostygłą już zalewą, dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz