LEKKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO- CUKINIOWA
Jako, że gorąco na dworze strasznie to i przy piecu nie chce się stać.., ale jako że dziecko mam chore i jeść mu się chce to coś trzeba było zrobić. Najlepiej zrobić zapiekankę, bo wrzucicie ją o piekarnika i nie musicie się piec w kuchni razem z nią ;)
Oczywiście mimo tego, że Iga moja kaszel ma straszny to oczywiście nie mogła sobie odpuścić pomagania mi :)
I tak wspólnymi zrobiłyśmy pyszną i lekką zapiekankę.
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie
- 60 dag ziemniaków
- 1 cebula
- szklanka jogurtu naturalnego
- 10 dag żółtego sera
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- trawa cytrynowa
- tymianek
- oliwa z oliwek
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cukinię umyć i również cienko pokroić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Układać warstwami. Każdą delikatnie posypać solą i pieprzem. Na samą górę wyłożyć pokrojoną w piórka cebulę i przykryć jeszcze cieniutką warstwą cukinii. Całość polać sosem: jogurt wymieszać z jajkami, dodać starty ser, pieprz, sól, szczyptę trawy cytrynowej. Dokładnie wymieszać. Polać warzywa. Na górę wysypać starty ser. Włożyć do piekarnika i piec ok. 30 min w 200 st. (pod przykryciem), potem temp. zmniejszyć na 160 st i piec jeszcze 15 min na termoobiegu. Po tym czasie ściągnąć folię i piec do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz