środa, 12 sierpnia 2015



LEKKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO- CUKINIOWA


 Jako, że gorąco na dworze strasznie to i przy piecu nie chce się stać.., ale jako że dziecko mam chore i jeść mu się chce to coś trzeba było zrobić. Najlepiej zrobić zapiekankę, bo wrzucicie ją o piekarnika i nie musicie się piec w kuchni razem z nią ;)
Oczywiście mimo tego, że Iga moja kaszel ma straszny to oczywiście nie mogła sobie odpuścić pomagania mi :)
I tak wspólnymi zrobiłyśmy pyszną i lekką zapiekankę.




SKŁADNIKI:
  • 2 cukinie
  • 60 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • trawa cytrynowa 
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cukinię umyć i również cienko pokroić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Układać warstwami. Każdą delikatnie posypać solą i pieprzem. Na samą górę wyłożyć pokrojoną w piórka cebulę i przykryć jeszcze cieniutką warstwą cukinii. Całość polać sosem: jogurt wymieszać z jajkami, dodać starty ser, pieprz, sól, szczyptę trawy cytrynowej. Dokładnie wymieszać. Polać warzywa. Na górę wysypać starty ser. Włożyć do piekarnika i piec ok. 30 min w 200 st. (pod przykryciem), potem temp. zmniejszyć na 160 st i piec jeszcze 15 min na termoobiegu. Po tym czasie ściągnąć folię i piec do zrumienienia.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz