poniedziałek, 17 sierpnia 2015


KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

SAŁATKA MAKARONOWA

SAŁATKA Z MATIASEM


Już dawno chodziło za mną domowe ciacho..Jedne owoce, które miałam na ciasto mieć- skończyły ostatnio jako sok.., inne jakoś same znikały. W końcu zebrałam się w sobie, kupiłam masło i śliwy i zrobiłam pyszne, kruche, maślane ciasto- a raczej placek ;)..
W dniu kiedy je robiłam cały czas miałam wrażenie, że o czymś zapomniałam..i rzeczywiście- zapomniałam- o proszku do pieczenia ;) Mimo tego ciasto się udało i było prawie tak dobre jak pamiętam je z dzieciństwa kiedy robiła je moja babcia..

Dzisiaj natomiast nie miałam czasu na wielkie kombinowanie z obiadem..Rano biegałyśmy od lekarza, do lekarza, gdzie non stop padał deszcz, gdzie trzeba było wiecznie czekać na autobus..
Kocham takie dni.. 
Po powrocie zabrałyśmy się z Igą za zabawę i sprzątanie i jakoś Nam czas zleciał do południa. Co więc na obiad? Dawno nie było makaronu, więc postanowiłam zrobić sałatkę.
I wyszła pyszna :)


SKŁADNIKI:
  • opakowanie makronu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 3 kiszone ogórki
  • ok. 15 cm zielonej części pora
  • ok.25 dag surowej polędwicy
  • łyżka majonezu
  • pół kubeczka naturalnego jogurtu
  • łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
Makaron ugotować al dente. Szynkę pokroić w cienkie paseczki, poddusić na łyżeczce oleju. Pora pokroić w cienkie plasterki, paprykę w małą kosteczkę a ogórka w półplasterki.  W misce wymieszać kukurydzę, groszek, paprykę, ogórka i pora. Dodać szynkę i przestudzony makaron. W małej miseczce wymieszać musztardę, majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać, zostawić na chwilę, żeby wszystko się "przegryzło".

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



SKŁADNIKI:
  • opakowanie matiasów ( ja miałam 460 g, czyli pewnie ok 300 g ryby ;)
  •  1 duże kwaśne jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • pół dużej cebuli
  • 2 małe buraki
  • koperek
  • olej
  • sok z cytryny
  • musztarda
Buraki obrać, ugotować do miękkości. Matiasy pokroić na małe kawałki ( kto nie lubi bardzo słonych, może wymoczyć- ja tego nie robię ). Cebulę w piórka, ogórka w kostkę, jabłka w ćwiartki a potem w cienkie plasterki. Wystudzone buraczki pokroić w kosteczkę. Wszystko wymieszać. Obficie posypać posiekanym koperkiem. W miseczce wymieszać musztardę, olej i sok z cytryny. Polać nim sałatkę. Doprawić pieprzem. Ewentualnie solą ;)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 SKŁADNIKI:
  • 40 dag masła
  • 6 ugotowanych żółtek
  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 proszek do pieczenia
  • śliwki
  • cukier puder
Z masła, mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia i żółtek szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki. (Ja muszę się przyznać, że moje ciasto włożyłam do zamrażalnika i zamarzło na kość ;). Po tym czasie ciasto wyjąć, oderwać większą część, resztę włożyć do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylepić ciastem. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki- skórką do dołu. Przykryć resztą ciasta ( ja miałam je tak twarde, że idealnie się starło na tarce). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok. 50 min. ( do zrumienienia). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Mi ciasta zostało i zrobiłam jeszcze trochę ciasteczek ;)








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz