piątek, 21 października 2016

JABŁKOWO-CYNAMONOWE 

MUFFINKI (NIE TYLKO)

NA HALLOWEEN

Muffinki kochają wszyscy. Obojętne czy obłożone kremem, czy masą cukrową, lukrem czy cukrem pudrem..
Mają w sobie coś co nie pozwala nam się im oprzeć. 
W zasadzie chyba nie do końca wiadomo skąd pochodzą, ale najbardziej popularne są w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie a jeżeli chodzi o Europę to w Wielkiej Brytanii. 
Do Nas nie wiadomo kiedy dotarły, ale jedno jest pewne- podbiły Nasze serca.
W internecie pełno jest przepisów na różnego rodzaju babeczki, jedne bardziej drugie mniej wymyślne. Natomiast nic nie może się równać z ich ozdabianiem- w zasadzie to już nie cukiernictwo, ale prawdziwa magia. Mi jeszcze daleko, ale staram się jak mogę, więc poświęcam temu coraz więcej czasu.
Ty razem są to babeczki ozdabiane motywami Halloween, bo jak wiadomo- zbliża się wielkimi krokami i myślę, że w wielu domach będzie jakaś mała imprezka dla dzieciaków ;)



SKŁADNIKI:
  • 2-3 średniej wielkości jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka kefiru ( ewentualnie 3,5% mleka)
  • 2 jajka
KREM:
  • 12 dag masła
  • 15 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu ( dla podkreślenia smaku)
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich łyżeczkę cynamonu i cukier- dokładnie wymieszać i pozostawić na ok 15- 20 min. W międzyczasie do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Dokładnie wymieszać. Powoli dodawać pozostałe składniki. Wymieszać rózgą. Na koniec dodać jabłka z cukrem razem z sokiem, który puściły. Piec ok. 20-25 min w 175 st.
W miedzy czasie  zrobić krem: do miski włożyć masło, wsypać cukier puder i mascarpone. Wszystko dokładnie zmiksować. Potem w zależności od Waszej fantazji można dodać do niego barwnik a potem już tylko czarować. Ja podałam tylko kilka propozycji, ale Wy możecie robić cokolwiek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz