czwartek, 13 października 2016




GULASZ Z MANGO

 

Gulasz jest jednym z dań z których słynie Czeska Republika.
Najczęściej podawany w chlebku (wiadomo- turyści uwielbiają), rzadziej z knedlikiem.
Jako, że jestem nadal bardziej z Polski niż stąd to u Nas podawany jest oczywiście z kaszą.
Zwłaszcza, że są dużo zdrowsze i wydaje mi się, że zdecydowanie bardziej pasują.
Co się kasz tyczy, to muszę nadmienić, że jeszcze 10 lat temu, żeby znaleźć np. gryczaną trzeba było dosłownie stanąć na rzęsach. Owsianych w ogóle nie mają, resztę znajdziecie na półkach w ciemnym kącie na samym dole ;)..Na szczęście jest ich coraz więcej.

Jeżeli chodzi o gulasz to robiłam go już wiele razy, przepisy się pojawiały, ale okazuje się, że moja lodówka skrywa tyle tajemnic, że i tym razem powstało zupełnie coś nieoczekiwanego..
Otóż wygrzebałam ze skrzynki w lodówce pół mango, które zostało z sushi.
Nie powiem, żebym akurat ten owoc na tyle lubiła, żeby go zjeść ot tak, więc coś musiałam z niego zrobić. Pierwszy pomysł- do gulaszu? No jasne! Najwyżej nie będzie czuć smaku...
Zepsuć raczej nie zepsuję.
Od razu przepraszam za zdjęcie- nie wygląda może jak z kolorowego czasopisma a w połączeniu z kaszą gryczaną wygląda jak jedna wielka masa, ale gwarantuje, że w smaku jest świetny.




SKŁADNIKI:
  • 30 dag wołowego mięsa
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/2 mango
  • sól
  • pieprz
  • szczypta curry
  • szczypta imbiru
  • słodka papryka 
  • szczypta ostrej papryki
  • olej
Mięso pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem, podsmażyć. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, w pół plasterki marchewki i pietruszkę. Wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Dodać pokrojoną paprykę i czosnek. Cały czas podsmażać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę mango. Doprawić. Zalać wodą i dusić ok.2 godzin.

Gulasz wyszedł idealnie gęsty a najlepsze w nim jest to, że nie był niczym zagęszczany- ani mąką, ani śmietaną.. Niczym! Mniejsze kawałki warzyw i mango rozpadło się i powstał przyjemny, kremowy sos.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz