środa, 17 lutego 2016

TARTA WARZYWNA

SYCĄCA ZUPA ZIEMNIACZANA

SUSHI

Jakaś mnie ostatnio chandra dopadła..Nie mam humoru i ogólnie nic mi się nie chce..
Sił też jakoś brakuje.. Nie wiem..może to jeszcze ostatki choroby, a może po prostu brakuje mi już słońca, choć i tak każdą wolną chwilę staram się spędzić na powietrzu..
Gotować mimo, że kocham tez mi się ostatnimi dniami nie chciało..
Dopiero wczoraj po południu naszło mnie na tartę warzywną... 

  SKŁADNIKI:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • mrożony groszek
  • mrożonka warzywna ( ja miałam kalafior, brokuł, marchewka i kukurydza)
  • jajko
  • jogurt naturalny
  • ser żółty
  • kilka plasterków boczku
  • 1 mała kiełbaska ( np. śląska)
  • sól
  • pieprz
Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy. Boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę, ułożyć na cieście. Na wierzch wysypać mrożonkę, dołożyć groszek. W miseczce wymieszać jajko, jogurt i starty ser, doprawić do smaku. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 st ok. 35 min.





-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzisiaj też miałam tak troszkę lenia i stwierdziłam, że zrobię tylko zupę.
A żeby nikt nie był głodny to zrobię ją naprawdę gęstą i pożywną. Niestety- jak to zwykle bywa po chorobie i nie wychodzeniu z domu- produktów brak..
Jedyne co miałam to ziemniaki, marchewka, cebula i czosnek..., ale jak przecież wszyscy wiedzą-
z takich podstawowych produktów wychodzą najlepsze rzeczy :)




 SKŁADNIKI:
  •  ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • czosnek
  • boczek
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • majeranek
  • ostra papryka
  • maggi
  • olej
 Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę ( 2 większe ziemniaki zostawić). Na łyżeczce oleju obsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Kiedy  już cebula się zeszkli dodać drobno pokrojony czosnek. Zalać wodą, osolić, dodać pieprz, kminek. Zagotować. Pozostawione ziemniaki zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Kiedy warzywa będą już pół miękkie dodać starte ziemniaki, wymieszać, zagotować, dodać majeranek, maggi, pieprz i paprykę. Wszystko jeszcze chwilę pogotować.
Powiem Wam, że byłam lekko zdziwiona smakiem  zupy- z pierwszą łyżeczką smakowała jak placki ziemniaczane ;)...Musicie koniecznie spróbować.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

I na koniec najlepsze..Moja i Igi zachcianka-sushi.
Już dawno za mną chodziło, ale dopiero dzisiaj się za nie zabrałam :)

 SKŁADNIKI:
  • płaty nori
  • ryz do sushi
  • łosoś świeży
  • łosoś wędzony na ciepło
  • awokado
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • marchewka
  • ogórek
  • wasabi
  • majonez
  • ocet ryżowy
  • cukier
  • sól
  • sos sojowy
Ryż zamoczyć na ok 20 minut w zimnej wody. Potem pod bieżącą wodą opłukać ( do chwili kiedy woda z ryżu będzie czysta). Opłukany ryż przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min. Potem wyłączyć i zostawić jeszcze chwilę pod przykryciem. Potem przełożyć do miski, dodać sól, cukier, ocet- nie piszę dokładnych proporcji, bo robię na czuja. Ryż rozdrobniłam widelcem i zostawiłam do wystudzenia. Na długie paseczki tnę rybę, ogórek, papryki, marchewkę i awokado. Na macie rozkładamy nori, wykładamy warstwę ryżu ( ok2 cm zostawiamy) i przy krawędzi od naszej strony układamy wybrane składniki. Ja robiłam dla Igi z wędzoną rybką i warzywami. Troszeczkę też posmarowałam ryż majonezem. Dla Nas było z surową i wasabi. Mocno zwijamy, a krawędź bez ryżu zwilżamy wodą.. Kroimy i podajemy z sosem sojowym :)
Oczywiście wybór dodatków zależy tylko i wyłącznie od Waszej fantazji ;)






SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz