środa, 10 lutego 2016



RYŻ Z KREWETKAMI I GROSZKIEM


         Wielu z Was, którzy tu zaglądają, wiedzą jak to z moim dzieckiem jest- smaki powiedzmy trochę inne niż większość 4 latków. Dzisiaj miałam w planie zrobić kopytka z sosem pieczarkowym.
Rano obrałam ziemniaki, potem wiadomo- pranie, sprzątanie ( przynajmniej częściowe) i koło południa wyruszyłyśmy do apteki. 
Weszłyśmy oczywiście na sklep, żeby zrobić podstawowe zakupy i kiedy Iga tylko zobaczyła krewetki zupełnie zapomniała, że mają być kopytka i sosik..
Trudna rada- wzięłam chociaż trochę. 
Całą drogę do domu słuchałam, jak zrobimy te krewetki i z czym i że Iga już kiedyś je jadała i że uwielbia :)...



SKŁADNIKI:
  • ryż
  • groszek mrożony
  • krewetki
  • jajko
  • cebula
  • czosnek
  • olej
Ryż ugotować. Krewetki opłukać, wysuszyć . Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni z grubym dnem rozetrzeć łyżkę oleju. Wrzucić cebulę z czosnkiem, dodać groszek  ( ja nie rozmrażałam- po prostu wyciągnęłam 5 minut wcześniej ). W miseczce rozbełtać jajko. Do cebuli i czosnku dodać krewetki i groszek. Chwilę razem podsmażać. Odsunąć na jedną stronę a na drugą wylać jajko . Mieszać dopóki jajko się trochę nie zetnie. Wymieszać z krewetkami i cebulą, dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę razem podsmażać.  Na koniec wystarczy dodać trochę soli do smaku.













 Jak widać na załączonych zdjęciach- Iga była zadowolona, bo jak zwykle mogła mi pomóc i oczywiście bardzo jej smakowało :)

  Ta minka na czwartym zdjęciu to dlatego, że zauważyłam, że próbuje mi podebrać z talerza krewetkę ;)

A na przedostatnim zdjęciu dobrze widzicie- domowy kompocik. Może nie do końca pasuje do Naszego dzisiejszego obiadu, ale przecież miały być kluski :P

SMACZNEGO!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz