wtorek, 23 lutego 2016




GULASZ MISZ-MASZ


Zaczął się nowy tydzień i jak zwykle nie mam czasu na nic..
Dzisiaj na szybko wparowałam do kuchni, pokroiłam mięso, wrzuciłam na patelnię i kiedy już się smażyło zaczęłam wyciągać z lodówki i komórki rzeczy do użycia ;)
Przynajmniej raz w tygodniu jest tak, że macie jakieś pootwierane rzeczy i one czekają na chwilę kiedy albo je wyrzucimy, albo je wykorzystamy.
Ja zawsze wolę wykorzystać- chociaż byłoby to pomieszanie z poplątaniem jeżeli chodzi o smak :)
I tak właśnie powstał gulasz misz- masz


SKŁADNIKI:
  • kita wieprzowa
  • marchewka
  • seler naciowy
  • cebula
  • czosnek
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • mąka
  • dżem owocowy
  • ostry sos z papryczek jabanero
  • smalec
Mięso pokroić na małą kosteczkę, podsmażyć na smalcu. Dodać cebulę, czosnek, imbir. Seler i marchewkę pokroić w plasterki ( mniejsze) i pół plasterki ( większe). Dorzucić do mięsa. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Podlać szklanką wody i dusić ok godziny. Po tym czasie oprószyć mąką, poczekać aż sos nieco zgęstnieje i dodać 2 łyżki dżemu. Wszystko dokładni wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Dodać jeszcze kilka kropel sosu.  Zostawić chwilę, żeby smaki się "przegryzły". Podawać z kaszą.

Od razu mówię- smak może zaskoczyć, ale chyba nie ma się co dziwić, skoro dosyć sporo jest tam słodkiego, owocowego dżemu. Mnie smakowało- czas na Was ;)


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz