czwartek, 11 lutego 2016



KOPYTKA Z SOSEM

PIECZARKOWYM


Smak kopytek z sosem pieczarkowym to jeden z tych smaków, które pamiętam z dzieciństwa..
Powiem szczerze człowiek dopiero po czasie docenia jakie miał szczęście mieszkać z babcią i patrzeć na to jak krząta się po kuchni i robi te wszystkie pyszności.
Nie wiem czy już to mówiłam czy też nie, ale moja babcia była mistrzynią kuchni.
Wszystko co robiła było pyszne, wyważone...wręcz idealne..
Ja pewnie nigdy nie będę tak dobra jak ona.
Mimo tego od czasu do czasu próbuję zrobić coś jak moja kochana babinka.


 
SKŁADNIKI:
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • mąka
  • jajko
  • sól
  • pieczarki
  • cebula
  • pieprz
  • sos sojowo-grzybowy
  • mascarpone
  • olej
Ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Zostawić do wystudzenia. Kiedy ziemniaki będą zimne, zagnieść z odrobiną soli i jajkiem. Podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć i w puste miejsce nasypać mąkę ( zwykle daję ziemniaczną, ale jakby to powiedzieć-brakło mnie ;)
Dołożyć czwartą część i zagnieść na jednolitą masę. Formować " węża" i kroić kopytka. W dużym garnku zagotować wodę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć pokrojone cebulę i pieczarki. Doprawić pieprzem i sosem sojowym. Podlać odrobiną wody, dodać mascarpone i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kluski wrzucić do gotującego się wrzątku po wypłynięciu na wierzch gotować przez minutkę. Podawać z sosem.

Mi jeszcze teraz się przypomniało, że moja babcia robiła też z cukrem i masełkiem ;)
















SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz