poniedziałek, 25 stycznia 2016



ZUPA KREM Z MARCHEWKI Z KOKOSEM

 

RYBA Z ANANASEM W SOSIE Z MLECZKA KOKOSOWEGO

 

SAJGONKI

 

KRUCHE CIASTECZKA

 

MINI SERNICZKI PINACOLADA

 

KOPYTKA

 

Weekend to czas, kiedy po całym tygodniu w pracy mogę wreszcie odpocząć w kuchni.
Może to dla kogoś dziwne, ale ja w kuchni naprawdę odpoczywam.
Mogę cały dzień spędzić na pieczeniu, gotowaniu itp. , mogą mnie boleć nogi i wchodzić tam gdzie by nie miały, ale prawda jest taka, że każdy efekt końcowy jest tego wart.
Poza tym ja kocham gotować dla kogoś i widzieć, że im naprawdę smakuje.
Akurat tak się złożyło, że mieliśmy wizytę przyjaciół, więc był to cudowny wieczór pełen śmiechu, ploteczek i pysznego jedzonka, bo zrobili boskie sushi :)
Ja postanowiłam zrobić coś klasycznego, ale z jakimś nie do końca oczekiwanym dodatkiem..
Tak powstała zupa krem z marchewki z kokosem.


 
SKŁADNIKI:
  • pęczek marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • kokos
  • przyprawa do piernika
  • olej
Marchewkę pokroić na plasterki. Cebulę w piórka. Ziemniaki i pietruszkę w kostkę. Czosnek posiekać. Wszystko obsmażyć na łyżce oleju. Zalać wodą, doprawić solą, pieprzem, curry. Pod koniec, kiedy już warzywa będą miękkie dodać przyprawę do piernika i kokos. Oczywiście, jeżeli chodzi o kokos, curry i przyprawy to trzeba sypać naprawdę powoli, żeby nie przebiły się smaki.
Na koniec wszystko zmiksować.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzisiaj w związku z tym, że przyszłam późno do domu obiad trzeba było zrobić raz, dwa.
Miałam w planie zrobić kurczaka z ananasem w mleku kokosowym, ale ptaka nie by było, więc na szybko rozmroziłam rybę i zrobiłam z nią dokładnie to co chciałam zrobić z kurczakiem ;)




SKŁADNIKI:
  • 2 filety ryby ( ja miałam mintaja)
  • mały, świeży ananas
  • puszka mleka kokosowego
  • curry
  • trawa cytrynowa
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • ostra papryka
  • 1 mała cebula
  • olej
  • ryż
Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę rybę. Chwilę podsmażać.Dodać ananas. Oprószyć solą, pieprzem. Podlać pól szklanki wody, curry, trawą cytrynowa i chwilę dusić. Kiedy woda trochę odparuje dodać mleko kokosowe. Przyprawić do smaku ostrą papryką. Podawać z ugotowanym ryżem. Posypać zieloną cebulką.
O tym daniu mogę powiedzieć tylko jedno- smak obłędny :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ci, którzy Nas śledzą, wiedzą, że ostatnio robiłam sernik ziemniaczany. Od tamtego czasu została mi jedna kostka twarogu, więc postanowiłam zrobić mini serniczki w formie na muffinki ;)



SKŁADNIKI:
 
CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • łyżka gęstej śmietany
MASA SEROWA:
  • kostka twarogu
  • rodzynki
  • migdały w płatkach
  • kokos
  • budyń ananasowy
  • białka ubite na pianę
  • cukier - według uznania 
  • cukier waniliowy

Ciasto jest dokładnie takie samo jak na ziemniaczany sernik, z tym, że ja użyłam tylko część- resztę użyłam na ciasteczka ;).
Wszystkie składniki ciasta zagnieciemy. Formę na muffiny posmarujemy delikatnie masłem bądź olejem, wyklejamy ciastem i zapiekamy przez ok. 6 min. w 180 st.
Twaróg mielimy, bądź rozgniatamy widelcem, dodajemy rodzynki, migdały, kokos , cukier, cukier waniliowy, pół budyniu ( może nawet mniej, bo sypałam na oko ;). Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczone spody. Na górę możemy jeszcze zrobić jakiś wzorek z ciasta ;) U Nas oczywiście serduszka ;). Pieczemy ok. 20- 25 min w 180 st.


























 A oto ciasteczka. 
Kupiłam nową foremkę, żebyśmy mogli ciasteczka sobie wieszać na kubeczek- świetna sprawa ;)






 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAJGONKI



SKŁADNIKI:
  • papier ryżowy
  • makaron ryżowy
  • grzyby mun
  • mięso mielone
  • marchewka
  • cebula
  • cukinia
  • kapusta
  • sos sojowy
  • pieprz
Warzywa pokroić, wymieszać z podsmażonym mięsem, doprawić do smaku. Dodać pokrojony makaron ( wpierw zalewamy wrzątkiem). Zwijamy podobnie jak nasze gołąbki i smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy z ostrym sosem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na koniec tylko powiem, że w sobotę na Naszym stole królowały kopytka!!
Oj- wieki nie jadłam. Iga jadła po raz pierwszy w życiu i była zachwycona :)
Przepisu nie daję, bo to chyba znają wszyscy ;)


 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A teraz na koniec końców chcę się tylko pochwalić jak moje dziecko wcina sushi :)
Sama zamówiła, jadła pałeczkami, nawet skosztowała imbiru- moja krew- musi spróbować wszystkiego :)



 

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz