poniedziałek, 4 stycznia 2016



KREMOWE KASZOTTO 

Z PRAWDZIWKAMI


Rzadko kiedy zdarza się, że robię dwa wpisy w ciągu jednego dnia, ale akurat dzisiaj tak się stało ;)
Właśnie zjadłam o można powiedzieć,że jestem naprawdę zadowolona :)
Jednak co prawdziwek  to prawdziwek :)

Wiem,że zdjęcie nie powala, ale smak na pewno.



SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka kaszy owsianej
  • 1 i 1/2 kaszy pęczak
  • 3/4 szklanki suszonych prawdziwków ( lub innych grzybów)
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • masło
  • bulion grzybowy ( może tez być z kurczaka)
  • natka pietruszki
  • cebula
Łyżkę masła rozpuścić w garnku z grubym dnem. Dobrze umytą kaszę wrzucić do garnka i mieszać dopóki wszystkie ziarenka nie będą pokryte masłem. Wlać trochę bulionu, dobrze wymieszać i czekać aż bulion odparuje. Powtarzać do momentu aż bulion się nie skończy a ziarenka nie będą miękkie. W międzyczasie jak pyrka nam kaszotto, zalewamy wrzątkiem  grzyby, zostawiamy na ok 15 min.( wodę z grzybków zostawiamy).  Potem kroimy większe kawałki na mniejsze, cebulę pokroimy w piórka i wszystko razem podsmażymy na łyżeczce masła. Podlejemy wodą z grzybów, chwilę dusimy, doprawiamy pieprzem i mieszamy z kaszottem. Dodajemy parmezan, jeżeli zostało nam coś bulionu i jeszcze chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki :)



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz