KREMOWE KASZOTTO
Z PRAWDZIWKAMI
Rzadko kiedy zdarza się, że robię dwa wpisy w ciągu jednego dnia, ale akurat dzisiaj tak się stało ;)
Właśnie zjadłam o można powiedzieć,że jestem naprawdę zadowolona :)
Jednak co prawdziwek to prawdziwek :)
Wiem,że zdjęcie nie powala, ale smak na pewno.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kaszy owsianej
- 1 i 1/2 kaszy pęczak
- 3/4 szklanki suszonych prawdziwków ( lub innych grzybów)
- 1 szklanka startego parmezanu
- masło
- bulion grzybowy ( może tez być z kurczaka)
- natka pietruszki
- cebula
Łyżkę masła rozpuścić w garnku z grubym dnem. Dobrze umytą kaszę wrzucić do garnka i mieszać dopóki wszystkie ziarenka nie będą pokryte masłem. Wlać trochę bulionu, dobrze wymieszać i czekać aż bulion odparuje. Powtarzać do momentu aż bulion się nie skończy a ziarenka nie będą miękkie. W międzyczasie jak pyrka nam kaszotto, zalewamy wrzątkiem grzyby, zostawiamy na ok 15 min.( wodę z grzybków zostawiamy). Potem kroimy większe kawałki na mniejsze, cebulę pokroimy w piórka i wszystko razem podsmażymy na łyżeczce masła. Podlejemy wodą z grzybów, chwilę dusimy, doprawiamy pieprzem i mieszamy z kaszottem. Dodajemy parmezan, jeżeli zostało nam coś bulionu i jeszcze chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki :)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz