czwartek, 23 lipca 2015



SAŁATKA Z ARBUZA Z SEREM BAŁKAŃSKIM

ZAPIEKANKA "NA WINIE"


Dzisiejszy dzień w końcu powitał nas chociaż odrobiną świeżości w powietrzu, bo wczoraj to na prawdę było strasznie. Okazało się, że to najcieplejszy dzień w tym rok..
Strasznie było..Dlatego wczoraj nawet nie gotowałam a na dzisiejsze śniadanko zrobiłam sobie równie odświeżającą sałatkę- z zimnego arbuza z serem bałkańskim.
Smak mszę przyznać- nieziemski..:)
Natomiast obiad ..obiad to zupełnie inna historia..Mszę się przyznać, że trochę "przewietrzyłam" swoje kąty, bo trzeba się zjeść rzeczy, które mogłyby się zepsuć przez następne 2 tygodnie jak Nas nie będzie. Więc nie zdziwcie się też jak nie będę aktywna..Po prostu jedziemy odpoczywać od wszystkiego..od gotowania również ;)



SKŁADNIKI:
  • spory kawałek arbuza ( najlepiej zimny z lodówki)
  • kawałek sera bałkańskiego
  • kilka listków bazylii
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • niepełna łyżka soku z cytryny
Arbuza pokroić na kawałki na raz do buzi,  wyciągnąć pestki. Ser drobno pokroić, ułożyć na arbuzie. Bazylię drobno pokroić, posypać arbuza i ser. W miseczce wymieszać oliwę i sok. Polać sałatkę i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. GOTOWE !!!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



SKŁADNIKI:
  • 2 duże marchewki
  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 kiełbasa ( węgierska, paprykowa-ostra)
  • kilka plasterków żółtego sera
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 małe albo jedno duże jajko
  • odrobina mleka
  • oregano
  • olej
 Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie olejem. Ziemniaki i marchewki cieniutko pokroić w plasterki. Układać warstwami. Jako środkową warstwę ułożyć kiełbaski pokrojone w półplasterki. Co drugą warstwę warzyw posypać solą i pieprzem. Na samą górę wylewamy mieszankę zrobioną z jajek, musztardy, mleka, papryki słodkiej i oregano. Całość przykryć żółtym serem.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 30 min z termoobiegiem na 180 st. Potem ściągnąć folię i wstawić jeszcze na 15 min na 160 st bez termoobiegu.

SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz