PIERŚ Z KURCZAKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
DROŻDŻOWE Z PORZECZKAMI
FRANCUSKIE Z PORZECZKAMI I NEKTARYNKAMI
Idze mimo, że smakują sałatki to już brakowało mięska i dzisiaj od rana słyszałam- mamo mięsko, mamo mięsko!! No wiec co pozostało mamie?!
Nic innego jak zrobić "mięsaka". Na targu kupiłam fasolkę szparagową, w lodowce czekała wędzonka prosto z Polski z tłuściutkiej świnki, więc obiadek jak talala ;)
Tym razem o składnikach nie mam co pisać, bo poszłam na totalną łatwiznę..Mięsko z piersi kurczaka tylko wzdłuż przekroiłam i na 30 minut włożyłam do marynaty. I tym razem marynaty nie robiłam sama, a skorzystałam z mieszanki przypraw do kurczaka, którą dostałam od mojej mamy z Grecji ( muszę powiedzieć, że naprawdę pyszna). Fasolkę normalnie ugotowałam w osolonej wodzie i na koniec dałam wytopioną słoninkę i doprawiłam pieprzem i odrobina soli jeszcze ;)
I w zasadzie tym oto sposobem w ciągu zaledwie 30 minut mamy pyszny ( chociaż nie do końca zdrowy) obiadek :D
Oczywiście, bez pomocy Igi by się nie obyło. A akurat odkrawanie "dupek" jest jej ulubionym zajęciem ;)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wczoraj już nie zdążyłam, ale naszło nas na słodkości, więc zrobiłyśmy z Igusią ciasto drożdżowe i małe ciasteczka z ciasta francuskiego :)
A wyglądało to tak :
DROŻDŻOWE
Składniki:
- 370 g mąki ( miałam tylko tortową, więc z takiej zrobiłam, ale wyszło ;)
- 120 ml mleka
- 2 jajka
- 15 g świeżych drożdży
- 25 g rozpuszczonego masła
- 4 łyżki cukru
Oczywiście zamiast owoców można dodać tylko rodzynki czy skórkę od pomarańczy, natomiast ja miałam mnóstwo owoców i zrobiłam z owocami ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz