sobota, 11 lipca 2015



CIASTO NA OLEJU Z PORZECZKAMI

ROLADKI Z WARZYWAMI

SAŁATKA WALDORFF


Znowu nie mogłam się zabrać za to, żeby wszystko po kolei zapisać..Dni mijały, ale jak się pracuje, zajmuje dzieckiem, domem i ma się milion innych myśli i zajęć ( zwłaszcza przy takiej pogodzie jak była ostatnio) to po prostu brakuje czasu..
Na szczęście Iga już śpi a ja mam chwilkę, żeby nadrobić zaległości :)
Tak więc zacznę od tego, że kocham porzeczki, maliny..Ogólnie owoce, które są raczej kwaśne.
A że teraz sezon to nakupiłam sporo tych owocków i zrobiłam ciasto. 
Ja ogólnie za ciastami jakoś super nie przepadam.., ale kiedy mowa o domowych..z owocami, to nigdy nie powiem nie ;)
Wiadomo, że każdej z Nas zależy na szybkim i łatwym przepisie. I to się tyczy i obiadów i kolacji i ciast i ogólnie wszystkiego. I muszę przyznać, że jeżeli chodzi o te ciasto to jest najszybsze jakie może być, najłatwiejsze i po prostu pyszne :)

 
SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 proszek do pieczenia
  • porzeczka ( lub jakikolwiek inny owoc)
Jajka z cukrem utrzemy na jednolita masę. Powoli dodajemy olej. Na koniec małymi porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na niskich obrotach ucieramy mikserem.
Masę wylewamy do formy ( ja akurat miałam okrągłą- chyba 26- już nie pamiętam), ale może być i do innej ( jeżeli do kwadratowej i dużej, to wiadomo- wyjdzie niskie i raczej plackowate ;), na górę wysypujemy owoce.
 Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka- ja patrzyłam jak rośnie i jaką ma skórkę i po prostu wbiłam patyczek. Odgaduję, że tak po 35-40 min ;)

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SKŁADNIKI:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 0,5 cukinii
  • 0,5 czerwonej papryki
  • kilka suszonych pomidorów
  • 6 plasterków boczku ( może też być szynka wędzona)
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • sos sojowy
 Piersi rozkroimy wzdłuż na dwie części ( fileciki odkładamy na bok), każdą rozklepujemy i oprószymy solą i pieprzem. Na mięso układamy po plasterku boczku i pokrojone w długie słupki marchewkę, paprykę, cukinię i suszone pomidorki. Zwijamy w roladki, spinamy wykałaczką.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wodą wymieszaną z sosem sojowym i curry.
Przykrywamy folią, robimy kilka małych dziurek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy z termoobiegiem ok. 20 min. Potem odkrywamy folię i pieczemy bez folii i bez termoobiegu jeszcze ok 15 min. W międzyczasie obracamy roladki i polewamy sosem.
Ja jako dodatek wybrałam gotowanego brokułka i duszonego bakłażana z cukinią, ale oczywiście tutaj jest dowolność ;)

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
SKŁADNIKI:
  • sałata lodowa
  • roszponka
  • grillowana pierś z kurczaka
  • orzechy włoskie
  • 1 pomarańcza
  • 1 mały seler 
  • 1 jogurt naturalny ( gęsty)
  • łyżka majonezu
  • natka pietruszki
  • 1 jabłko
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier
Sałatę i roszponkę umyć i zostawić na sitku. W międzyczasie obrać seler, pokroić go na cienkie paseczki i ugotować w osolonej wodzie. Jabłko pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki. Sałatę przełożyć do dużej miski, na wierzch ułożyć ugotowany, odsączony seler i jabłko. Wszystko polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem (2 łyżki soki i 2 łyżeczki cukru). Pierś ugrilować, pokroić na plasterki. W miseczce wymieszać 2 łyżki jogurtu i majonez , doprawić do smaku sola i pieprzem. Sosem polać sałatkę, dodać mięso. Wymieszać. Sałatkę przełożyć na talerzyki i każdą porcję udekorować cząstkami filetów z pomarańczy i orzechami.
Mogę jeszcze raz powiedzieć- sałatka jest boska :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz