niedziela, 5 kwietnia 2015

ROLADA, KLUSKI  I MODRO KAPUSTA, CZYLI ŚLĄSKA SPECJALNOŚĆ NUMER JEDEN

Wielka Niedziela :)
Muszę się przyznać, że gdybym w sobotę siedziała cały dzień w kuchni to pewnie na niedzielę zostało by mi mniej pracy.., ale nauczyłam się już, że lepiej czas spędzić z rodziną wspólnie na spacerze, czy w jakiś inny fajny sposób.
Tak też było z Nami- po przyjściu z kościoła i przebraniu się poszliśmy na "krótki", czterogodzinny spacer po okolicy. Nie będę się rozpisywała, gdzie byliśmy, ale było to zdecydowanie lepsze niż siedzenie w kuchni.
Wracając do niedzieli..rzadko pozwalam sobie na poranne lenistwo w łóżku.., ale dzisiaj było inaczej. Do kościoła na 12, gości tym razem nie mieliśmy, rolady zrobione już w sobotę wieczorem, więc można było sobie poleżeć..W końcu tak normalnie, bez pośpiechu.
Co do świątecznego obiadu to zawsze mam milion pomysłów co mogłabym zrobić, ale z racji tego, że chcę, żeby jednak było coś co można wspominać, że to "niecodzienne" jedzenie, wybrałam śląską specjalność, czyli roladę, kluski i czerwoną kapustę. Oczywiście do tego OBOWIĄZKOWO SOS!!

Wiem dobrze, że w różnych częściach Śląska, roladę robi się w różny sposób. Ja podaję przepis na roladę, jaką robi się u Nas w domu. I chociaż jest ona bez ogórka ( a wiem już, że u wielu ogórek się dodaje to moje są jednak bez)


SKŁADNIKI:
  1. ROLADA
  • mięso wieprzowe ( może być łopatka)
  • boczek wędzony
  • kiełbasa ( u mnie śląska)
  • skórki od chleba
  • cebula
  • musztarda
  • gorczyca
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • papryka
  • czosnek
  • śmietana
  1. KLUSKI
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczna
  • jajko ( opcjonalnie 2)
  • sól
  1. MODRO KAPUSTA
  • główka czerwonej kapusty
  • cebula
  • słonina wędzona ( ewentualnie boczek)
  • sól
  • pieprz
  • ocet
ROLADY kroimy na plastry grubości ok. 1 cm, rozbijamy. Każdy plasterek delikatnie skrapiamy maggi, wcieramy w mięso. Smarujemy musztardą, posypujemy gorczycą, solą, pieprzem. Na każdy układamy skórkę od chleba, dodajemy pokrojone w kosteczkę: boczek, kiełbasę i cebulę. Zwijamy. Smażymy na margarynie z olejem ( ja tak robię). Do mięsa, które się smaży dodajemy cebulę pokrojona w piórka i 1-2 ząbki czosnku pokrojonego w kosteczkę. Kiedy rolady będą już zrumienione, zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu. Kiedy rolady będą miękkie miksujemy cebulę i czosnek, dodajemy śmietanę ( jakby sos był zbyt rzadki dodajemy odrobinę mąki)

KLUSKI: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, zagniatamy. Masę w misce dzielimy na 4 części. jedną wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko i odrobinę soli. Wyrabiamy kluseczki, w każdej robimy dziurkę na sosik. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i czekamy aż kluseczki wypłyną, odcedzamy.

KAPUSTĘ szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Potem odcedzamy polewamy 2-3 łyżkami octu. Doprawiamy do smaku. Słoninkę, albo boczek wytopimy, dodajemy do kapusty.

I tak to mniej więcej wygląda :)

A tak pomagała Igusia:



A to Nasze małe co nie co ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz